Gastronomi, yiyecek ve içeceklerin hijyen ve sanitasyon kuralları çerçevesinde belirli bir sistematik düzen içinde hazırlanarak göz ve damak tadına hitap edecek şekilde sunulduğu yemek kültürü veya yemek yeme sanatıdır. Gastronomi, yunanca gaster (mide) ve nomas (yasa) sözlerinin birleşmesiyle meydana gelmektedir. Gastonomi bir bilim dalıdır. Çünkü gastronomi, yiyecek içeceklerin nasıl, ne kadar, ne şekilde ve hangi bilişimlerde yenilip içileceğini inceleyen ve bu doğrultuda rehberlik eden bir bilim alanıdır.
Türkiye’de 2003 yılında ilk kez Üniversitelerde bölümler açılarak akademik alan girmiştir. Daha sonra Üniversitelerimizde gastronomi bölümleri arttırılmış ve en çok tercih edilen bölümler arasına girmiştir.Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; öncülüğünü 2003 yılında Yeditepe Üniversitesi yapmıştır. Tuğrul Şavkay tarafından kurulan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Türkiye’de kurulan ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı olmuştur.
Türkiye’de üniversitelerin Gastronomi bölümleri, Türk Mutfak Kültürünün akademik bir ortamda araştırılması, korunması, geliştirilmesi ve bütün dünyaya tanıtılması amacını gütmektedir. Program beslenme, gıda bilimi, gıda hijyeni, yeni ürün geliştirme, yiyecek ve içecek işletmeciliği ve pazarlaması, yemek kültürü ve tarihi, dünya mutfak kültürleri, yemek stilistliği ve fotoğrafçılığı, klasik ve modern mutfak teknikleri ve pastacılık gibi çok geniş bir yelpazede dersler sunuluyor.
Gastronomi; ayrıca üretim, tüketim ve üretim ve tüketimin birlikte sınıflandırılır. İlerleyen yazılarımızda, gastronominin turizmdeki etkileri, bir yemeğin hazırlanma, pişirilme, sunma ve masa kurma bilim ve sanatı, iyi yemek yeme ile ilgili bilgi birikimi ve yemek pişirme ile ilgili uygulamalar üretim boyutunda inceleyeceğiz. Ayrıca yöresel yemeklerimizi de tanıtacağız.