Hafta sonu Bodrum’da ilginç bir festivale katıldım. Bodrum Belediyesi ve Ortakent Yahşi Yalılarını Geliştirme Güzelleştirme ve Mavi Bayrak Derneği (OYDER) iş birliğiyle düzenlenen 5. Acı Ot Festivali hafta sonu gerçekleştirildi. Festivalde Bodrum ve çevresinde yetişen doğal otlardan yapılmış yöresel yemekler tanıtıldı.
Bodrum yarımadasının ve Türkiye’nin en büyük lezzet buluşması olmayı hedefleyen “Bodrum Acı Ot Fetivali”, yöresel ürünlerin tanıtımını, bölge esnafının ekonomisine katkı sağlamayı ve kış turizmine ivme kazandırmayı amaçlıyor. Bodrum’un birbirinden kıymetli otlarını gelecek kuşaklara aktarmak için bir araç olman festivalde 250 adet yöresel tatlar ve 30 adet el sanatları standı yer aldı. Festival süresince sahnede birçok aktivite ile birlikte yöresel sanatçılar konserler verdi, yöresel halk oyunları gösterileri ve workshoplar gerçekleştirildi.
Festivalin her iki gününde de Murat Ulucan, Serkan Aksoy, Koray Kibar, Hakan Süve, İbrahim
Sarpkaya, Eyüp Kemal Sevinç, Hazer Amani ve Ayvaz Akbacak şefler Zekeriya Yıldırım şef öncülüğünde yemek workshopları, yöresel yemek yapımı ve mutfak kültürünü tanıtan etkinlikler yapıldı. Etkinlik boyunca Bodrum’un doğal otlarından Acı Ot, Baldiran, Deli Kenker, Turpotu, Tilkişen, Ada Marulu stantlarda yer aldı. Ayrıca bu otlardan yapılan, Deli Kenker Dolması, Külür, Çetimek Pidesi, Havanda incir, Çetimek, Mart Mantarı Kavurması, Labada Dolması vb. yöresel ürünlerin yanı sıra Bodrum’a özel birçok gizli kalmış tat, festival boyunca ziyaretçiler ile buluştu. Sütten çökelek peynirine, zeytinyağından sabuna kadar özenle seçilmiş doğal ve organik ürünler de festivalde yer aldığını gördüm.
Festivalde ayrıca “Gelecek Yüzyılın Besini Mantarlar” konu başlığı altında, “Doğal mantarlar nerelerde bulunur, nasıl toplanır” konusunda, doğal mantarlar toplama tanımlama uzmanı Süleyman Yıldırım bir sunum gerçekleştirdi. Akdeniz Üniversitesi Farmakoloji Bölüm Başkanı Pr. Dr. Coşkun Usta, “Mantarların insan sağlığındaki önemi”, Yalova Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Semra Erol, “Tıbbi mantarlar ve mantar yetiştiriciliği” ve İş İnsanı Süreyya Çalışkan, “Mantarların ekonomik ve ticari değeri” konularında sunum yaptılar.
Bodrum Kaymakamlığı ve Bodrum Belediyesi himayesinde Ortakent Yahşi Yalılarını Geliştirme
Güzelleştirme ve Mavi Bayrak Derneği (OYDER) tarafından Fıducıa Internatıonel ana sponsorluğunda düzenlenen 5. Acı Ot Festivali’ne, Bodrum Ticaret Odası ile Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası da destek vermiş. Ayrıca bir çok firma sponsor olmuş.
Mart ayının ilk haftasında havaların da güzel olmasını fırsat bilen Bodrumlular ve çevre illerden gelenler Bodrum Acı Ot Festivaline büyük ilgi gösterdi.