Öncelikle, Zafer Gazetesi’nin değerli okurlarına “Merhaba” demek istiyorum. Sizlerle her ay bu köşede bilgi ve deneyimlerimi...
Öncelikle, Zafer Gazetesi’nin değerli okurlarına “Merhaba” demek istiyorum. Sizlerle her ay bu köşede bilgi ve deneyimlerimi paylaşacağım için çok heyecanlıyım.
Sizce bir Liderin temel görevi nedir? Burada birçok görev ve sorumluluğu sayfalarca listelememiz mümkündür. Söz konusu liderlik olduğunda ise hangisinin daha önemli olduğunu seçmek bir hayli zordur ve aslında tüm bunlar bir liderin temelde ne yapması gerektiğine işaret etmektedir. O da “Sonuç Almaktır” Yani, hedefleri gerçeğe dönüştürmektir.
Kurumsal şirketleri bir kenara koyduğumuzda, Türkiye’de orta ve büyük ölçekli şirketlerin birçoğu hala günlük olarak yönetiliyor. Bugün ne kazandık? Bugün paramız var mı? Bugün ihtiyacımız olan personeli işe aldık mı? Bugün yapılan tüm faaliyetlerin şirketin bütününe olan etkisini ölçen sistemlere çok nadiren rastlıyoruz. “Biz neyi başarmak için çalışıyoruz?” sorusunun cevabı çoğu zaman yöneticilerin zihninde yer alan bir düşünceden ibaret. Bir lider, bu düşünceyi hedefe dönüştürdüğünde ve tüm şirketi bu hedefi gerçekleştirmek üzere hizaladığında istenen sonuçlara adım adım yaklaşmaya başlıyoruz.
Bir liderin “sonuç almak” üzere çalışmaya evrilmesi için uzun dönemli bir yönetim bakış açısına sahip olması gereklidir. Ekonomik istikrarsızlık, günlük sorunlar, sıklıkla değişen mevzuatlar, sürekli kaygan bir zeminde nakit akışını sağlama gayreti her yöneticiyi günlük işleyin içine hemen dönme durumunda bırakır. Şirketlerin bu şiddetli belirsizlik ortamında kendi netliklerine her zamankinden daha çok ihtiyaçları var. Dışarıdaki belirsizlikle başa çıkabilmenin en iyi yöntemi, içeride oluşturulmuş ve takip edilen sağlam bir yol haritası olmalıdır.
Peki tüm bunlara nereden başlanmalıdır? Dinamik bir iş yaşamının içinde ilerlemeye çalışırken, bu kargaşadan sıyrılmak ve işe yukarıdan bakmaya başlamak ilk ne yapılmalıdır? Tam da burada, gelecek tasarımından bahsetmek istiyorum. Geleceği resmetmek, uzun dönemli planlama ve uygulamalar için ajandanda yer açmak oldukça zor görünebilir. Tanımlanan ve tüm şirket tarafından kabul edilen net amaçlar, gerçekleştirme çabasına döneceğinden dolayı, artık yeni kaygıları da beraberinde getirecektir. Bununla birlikte, istenen sonuçlar ve kat edilecek yol ne kadar net olursa, tüm zorluklara rağmen başarı o kadar kaçınılmazdır.
Gelecek tasarımı vizyon, misyon, temel amaçlar ve ortak değerlerden oluşan bir bütündür. Ben bu bütünü bir liderin yaratmak istediği sonuçları alabilmesi için tüm şirketi ortak amaçta birleştiren en önemli araç olarak görüyorum. Öncelikle her şirketin kısa bir mola ile, mevcut durumuna bakmaya, varlığını hatırlamaya, hayallerini ve tutkularını ortaya koymaya fazlasıyla ihtiyacı var. Burada her lider önce kendisine bazı sorular sorarak başlamalı, sonra soruları yöneticileri ile birlikte değerlendireceği bir ortam oluşturmalıdır.
Biz neden varız?
Tutkuyla bağlı olduğumuz şeyler neler?
En büyük hayalimiz ne?
Ne yaratmak istiyoruz?
Neleri gerçekleştirdiğimizde biz gerçekten başardık diyeceğiz?
Bu yolda giderken başarmamızı sağlayacak organizasyon yeteneklerimiz neler?
Bu yolda giderken sahip çıkacağımız ve koruyacağımız değerlerimiz neler?
Şirketlerin kurumsal gelişimi, liderlerin yetkinliklerinin geliştirilmesi çok uzun yolculuklar gibi görünse de ve bu sebeplerle çoğunun kaçındığı bir konu olsa da bazı farkındalık kazanımları ile alınan aksiyonlar iş sonuçlarına büyük bir hızla yansıyor. Bugünün kazanımı da işe yukarıdan baktıran sorularla daha iyi iş sonuçlarına ulaşmak için bir kıvılcım yakmak olsun.
Geleceğiniz, bugün nasıl yönetmeyi seçtiğinizle ilgilidir.
Keyifli okumalar dilerim..