Aile Şirketlerine Özel CEO geçiş danışmanlık programını oluştururken, en büyük arzum aile şirketlerinin uykusunu kaçıran “jenerasyonlar...
Aile Şirketlerine Özel CEO geçiş danışmanlık programını oluştururken, en büyük arzum aile şirketlerinin uykusunu kaçıran “jenerasyonlar arası geçiş” sorununa çözüm bulmaktı. Yönetimi ortak bir amaçta birleştiren, geçiş sürecinin önündeki engelleri teker teker kaldıran, kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde güven, şeffaflık ve hesap verilebilirlik temelleri üzerine inşa edilen yapılandırılmış ve yenilikçi bir hizmeti 2023 itibariyle müşterilerimize sunmaya başladık. Danışmanlık programımızın çıkış noktası, aile işletmelerinde bayrağı teslim eden ve teslim alan jenerasyonların en zorlandığı konular oldu. Bu zorlukları aşabilmek ancak “CEO Geçişi” ni başlı başına bir proje olarak ele alıp, bir süreç kapsamında adım adım planlayarak ve uygulayarak mümkün. Burada bahsettiğim kurumsallaşma kapsamında yapılan genel yönetim çalışmaları değil. Peki nedir? İşte burada, geçiş sürecinde ele alınması gerekli, önemsendiği ve uygulandığı taktirde CEO geçiş sürecini kolaylaştıran 3 önemli konudan bahsetmek istiyorum.
- NET VE AÇIK İLETİŞİM: Aile işletmelerinde jenerasyonlar arası iletişim en büyük gelişim alanlarından biri. Genel olarak her türlü iletişimin altında zorluklar vardır. Bu zorlukların başında duyguların göz ardı edilmesi, dinlemekten çok konuşmaya odaklı olunması, her bireyin inanç, değer ve bakış açılarının farklı olmasından bahsedebiliriz. CEO geçişinde bu zorluklara ayrıca nesil farklılıklarından kaynaklı farklı düşünce şekilleri ve ailevi ilişkiler de eşlik ediyor. Çatışma tedirginliği sebebiyle iletişimin sıfırlandığı durumları sıklıkla gözlemliyoruz. Sizce iletişim eksikliğiyle CEO geçişini sağlıklı bir şekilde tamamlamak mümkün olur mu? Biz bu noktada, moderatör eşliğinde yapılan çalıştay ve komitelerle jenerasyonlarda iletişim farkındalıklarını yaratarak, şeffaf bir iletişim platformu üzerinden beklentilerin, kaygıların açıklıkla paylaşılmasına yardımcı oluyoruz. Koçluk iletişim için kullanılan en etkili araçtır. Bununla birlikte CEO geçişinde yüksek farkındalıkla önceliklendirilmesi gerekli bir gelişim alanıdır.
- PLANLAMA: Yazımın başında da belirtiğim gibi, CEO devir süreci uçtan uca planlanması gerekli bir süreçtir. Bugün bu devir teslimini yapmaya hazır hissetmeyen birçok aile işletmesinin aslında sürece girmeme sebebi nasıl yapacaklarını, nereden başlayacaklarını bilmiyor olmalarıdır. CEO devri planlaması aynı zamanda işletmenin sürdürülebilirliği için bir gelişim planıdır. Jenerasyonların yetkinliklerini, işletmenin kabiliyetlerini ortaya koyarak mevcut kaynakların içeride akışını ve gelişimini sağlar. CEO geçişini birkaç yıl içinde yapmaya niyetli her aile işletmesi CEO geçiş planlaması ile yol haritasını çizmeye başlamalıdır. Aynı işletmelerin olgunluk seviyesi gibi, CEO geçiş sürecinde de işletmenin hangi seviyede olduğu önemlidir. Biz işletmenin seviyesini kendi programımıza başlarken yaptığımız analiz ve yönetimle oluşturduğumuz komite çalışmaalrı ile ölçerek yol haritamızı oluşturuyoruz.
- CEO SEÇİMİ: CEO adayı bazı işletmelerde net olmakla birlikte, bazılarında birden çok, bazen de birçok aday bulunmaktadır. Söz konusu aile olduğunda farklı dinamikler devreye girer ve bu kararı almak oldukça zorlaşır. Bu sebeple seçimin geciktirildiği birçok durumla karşılaşıyoruz. Bununla birlikte bazı işletmeler bir profesyonel ile çalışmak ile aileden seçim yapmak arasında zorlu bir karar sürecine giriyor. Sıklıkla karşılaştığımız başka bir durum ise, CEO görevinin adaylara dönemsel olarak verilmesi oluyor. İşletmelerin sürdürülebilirliği için CEO seçimindeki kararlılık büyük rol oynuyor. Bu noktada zihniyeti aileden işe ve başarıya evriltmek, bu dönüşüm için ise profesyonel yöntemlerden yararlanmak yol gösterici olacaktır. Biz kendi programımızda bunu salt bir değerlendirme sisteminin ötesinde, Aile işletmelerinin bugüne gelmesini sağlayan değerlerini korumaları, geçmiş başarı hikayeleri yaşatmaları ve ortak bir vizyonda buluşmaları gibi yapıtaşlarını merkezimize alarak ilerliyoruz. Çalışmaları yaparken vurguladığımız ve çok önemsediğimiz konulardan biri de devir eden jenerasyonların var olma ve büyüme yolculuğuna finans odağıyla devam ediyor olmaları ancak yeni dünyada işletme yönetimine çok daha geniş bir perspektiften bakılması gerekliliğidir.
Her zaman vurguladığım çünkü değişim esnekliği kazanmak adına çok önemli gördüğüm birkaç önerimi paylaşarak yazımı bitirmek istiyorum. Değişimin başladığı yer, daha iyi sonuçlar için doğru soruları kendimize sorarak başlıyor. İşletmelerin yeni süreçlere girebilmeleri, ortak kararlarda buluşabilmeleri ve işletmenin menfaatleri doğrultusunda uygulayabilmeleri için ortak bir iletişim platformunda düzenli olarak bir araya gelmeleri gerekiyor. Yönetim iletişimi herkesin kendi fikrini benimsetmeye çalıştığı bir dilden çıkıp, “Bizim neye ihtiyacımız var?” “İlerlemek için tam olarak ne yapmamız gerekiyor? “ gibi güçlü sorularla donatılan, şeffaf iletişimin hakim olduğu bir alana dönüştüğünde zorluklar çözülmeye başlıyor. Bu sebeple, CEO Geçiş sürecinin insan odağıyla sürdürülen, iletişim temeli ile birleştirici yöntemlerin kullanıldığı bir yapıda uygulanmasını öneriyoruz.