Safanur ŞAHİN
12 yaşında babasının hediye ettiği kompakt makineyle hobi olarak fotoğraf çekmeye başlayan Burcu Aydın, sonraki süreçte bu hobinin nasıl profesyonelliğe taşındığından bahsetti.
'Seyahat ederken fotoğraf çekti'
Bu serüvenin nasıl başladığını anlatan Aydın, "Fotoğraf çekmeye 12 yaşında, babamın hediye ettiği kompakt bir makinayla başladım. Uzun süre amatörce herşeyin fotoğrafını çektim. Çalışma masamda tabedilmesi gereken onlarca film rulosu birikirdi. 2004 yılında ilk profesyonel kameramla daha kompoze fotoğraflar çekmeye ve seyahat ettiğim ülkeleri tanıtan yazılar yazmaya başladım. Bu dönem belgesel çalışmalara daha çok vakit ayırdığım bir dönem oldu. Fotoğrafı sanatsal bir ifade olarak kullanmaya başlamam daha sonra aldığım eğitimlerle şekillendi" dedi.

"Düşünsel bağı kuvvetlendirmeyi seviyorum"
Yaratım sürecindeki ilham kaynaklarından bahseden Burcu Aydın, "Fotoğraf üretimlerimde psikolojik ve sosyolojik kavramlar beni derin bir düşünsel sürece yönlendiriyor ve bu konularda üretmeyi seviyorum. Sanatsal üretimde malzemenin yapısı da beni hep etkilemiştir. Fotoğraf baskılarına farklı malzemeler kullanarak manipülatif uygulamalar gerçekleştiriyorum. Nakış, suluboya ve dijital olanaklar üretim sürecinde bana keyif veriyor. Bunlardan iplikle yaptığım çalışmalar biraz daha öne çıkıyor. fotoğraf üzerindeki ipliksi yapının fotoğraftaki nesnenin temsil etme potansiyelini artırdığına, mekanların gerçeklik algısını sorguladığına ve estetik olarak görüntü ve imgeyi kuvvetlendirdiğine inanıyorum. İğnenin yüzeyde açtığı delikler ve fotoğraf üzerinde oradan oraya bir ağ gibi gezinen iplik dokusunun izleyicide oluşturacağı düşünsel bağlam beni heyecanlandırıyor. İğne ve iplikle oluşturduğum kurgusal hikayeler ile imgeleri bozmak ve yeniden yapılandırmak üzerine bir çeşit oyun oynuyorum. Görüntülerin üzerine yoğun dikiş yaparak yada iplikle düğümler atarak oradaki dehşeti ortaya çıkarmayı, düşünsel bağı kuvvetlendirmeyi seviyorum. İğne ve iplikle çalışmanın bir eylem olarak yorumlanması; fotoğrafı kaydettiğim ve hikayesini tamamladığım bir ritüel olarak düşünülebilir. Fotoğraf üzerine belli noktalar seçilerek bırakılmış bir işaret, bir iz, bir dokunuş ile yeni bir katman eklemekle beraber yeni bir okuma da kazandırmış oluyorum. Fotoğrafımla daha fazla vakit geçirmek için son bir seremoni olarak da ifade edebiliriz" ifadelerini kullandı.

'Baş edilmesi gereken çok sorun var'
Hem mesleki hem toplumsal hayatta yaşanan cinsiyet eşitsizliğine değinen Aydın, "Sadece fotoğraf alanında değil kültürel, sanatsal ve eğitsel projeler tasarlayan, geliştiren ve uygulayan biri olarak cevaplamak isterim bu soruyu. Her sektörde gözlemlediğimiz cinsiyet ayrımcılığı, eğitim engelleri, sınırlı imkanlar, ücret eşitsizliği, sistem, kültürel, kurumsal ve toplumsal engellerden kadın sanatçılarda ziyadesiyle etkileniyorlar. Bunların yanı sıra kadından beklenen toplumsal roller, geleneksel yapı, annelik, ev içi sorumlulukları, zaman ve enerji bulamama gibi sorunlarda sanatsal üretime olumsuz etki yapabiliyor. Kadın fotoğrafçıların üretimlerinin haricinde isimlerini duyurma, eserlerini satma, piyasadaki zorluklarla mücadele etme gibi konularla da başa çıkması gerekiyor. Buna eleştirmen ve sanat tarihçilerinin kadın sanatçıları görmezden gelmesini de ekleyebiliriz. Linda Nochlin ‘’Neden hiç büyük kadın sanatçı yok?’’ adlı meşhur makalesinde konuyu ‘’Sorun bizim kaderimizde, hormonlarımızda, aybaşı kanamalarımızda, kadın olmamızda değil, kurumlarımızda ve eğitimimizde..’’ diyerek özetler" dedi.
Kadın bakış açısının sanata katkısından bahseden fotoğrafçı Burcu Aydın, "Madalyonun öbür yüzünde ise kadınların olaylara farklı bakış açıları, yaratıcılık ve sanatsal ifadede benzersiz perspektiflere sahip olmaları, farkındalık çalışmaları ile kadın sanatçıları destekleyen platformların artması, kadınların artık daha deneyimli olmaları ve sanat-zanaat meselesinde yeteneklerini fark edip, kendini anlayıp, kendi estetik değerini üretmesi gibi hususları olumlu gelişmeler olarak sıralayabiliriz" diye vurguladı.

"Kadına yönelik meseleler geleceğin de konusu"
8 Mart Dünya Kadınlar Günü hakkında düşüncelerini paylaşan Aydın, "Dünya kadınlarının bir gün değil her gün eşit haklar için mücadele ettiğini tüm dünyada bir kez daha gün yüzüne çıkardığı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sanatın ve fotoğrafın önemli bir rol oynadığını düşünüyorum. Gündemin hızla değiştiği bir coğrafyada yaşıyoruz. Kadına yönelik meseleler ise sadece bugünün değil geçmişin ve maalesef geleceğin de konusu. Fotoğrafın temel işlevlerinden biri olan kayıt tutma, belge olma ve bellek oluşturma görevi kadınların bu mücadelesinde tarihe düşülecek olan notlara bir delil niteliğinde olacaktır. Kadınların kurtuluşunun yine kadınların elinde olduğuna dair inancımla kadına dair olan baskıcı geleneklerden, kodlardan, bakış açılarından, toplumsal ve kurumsal kurallardan, eğitim ve fırsat eşitsizliğinden bir gün tamamen kurtulacağımızı temenni ediyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günüde, saygı değer tüm dünya kadınlarına sağlık, başarı ve huzur dolu bir gelecek diliyorum" temennisinde bulundu.
Burcu Aydın kimdir?
1980 yılında Ankara’da doğmuş, evli ve iki erkek çocuk annesidir. Eğitimini Ankara’da tamamladıktan sonra, üniversite mezuniyetinin ardından 2004 yılında evlenerek yurtdışına yerleşmiştir. 2004-2017 yılları arasında Malezya-Kuala Lumpur, Amerika-Washington DC ve Texas-Houston ile Sudan-Hartum’da ikamet etmiş ve bu süre zarfında Avustralya ve Yeni Zelanda dahil olmak üzere Asya, Amerika ve Afrika kıtasında birçok ülkeyi ziyaret etme fırsatı bulmuştur. Aynı zamanda sivil toplum kuruluşlarıyla ortak projeler yürütmüş ve farklı üniversiteler ile fotoğraf oluşumlarında çalışma fırsatı bulmuştur.
2017 yılında yeniden Ankara’ya yerleşen Burcu Aydın, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ile çalışmalarına başlamıştır. O tarihten beri AFSAD’da eğitmenlik yapmakta, Kontrast Fotoğraf ve Görsel Kültür Dergisi yayın kurulunda yer almakta, Aralık Mag. Dergisi’nde editör ve yazar olarak görev almaktadır. Aynı zamanda Fotokolektif’in danışmanlığını yapmaktadır. Fotoğraf, görsel sanatlar ve dijital sanatlar gibi çeşitli platformlarda çalışmalar yapmaya devam eden Burcu Aydın, farklı mecralarda fotoğraf ve sanat üzerine yazılar yazmaktadır.