Dünyaca ünlü bilim insanı Albert Einstein yıllar önce  şöyle söylemiş. “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanoğlunun 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa tozlanma olmaz, bitki olmaz, hayvan olmaz, sonunda da insan olmaz”  

Arılar, yaşamaları için gereken besini bitkilerden alırlar. Ekosistemin değişmesiyle arı kolonilerinin sayısında da  bir düşüş görülüyor. Bunun en büyük nedeni de orman yangınları. 

Yangınlardan sonra  orman ekosistemi tamamıyla yok oluyor. Kuru bir ortamın oluşması sonucu, arı kolonileri aç kalıyor ve en sonunda yok oluyor. Böylece arı pınarları kuruyor.

Bir bal arısı polen ve nektar toplamak için kovanından 80 kilometre alanda uçabiliyor. Arılar günde binlerce çiçeğe konup polen ve nektar topluyor.  Bu nedenle olumsuz çevre koşulları ve tarım alanlarının kontrolsüz ilaçlanması, arı popülasyonuna ve arı ürünlerinin kalitesine önemli oranda etki ediyor. Doğanın sürdürülebilirliği için ciddi önlemler alınması gerekiyor.

İnsan neslinin devamı

Arılar, insan neslinin devamı için  gerçekten kritik öneme sahip canlılardır. Arıların 100 milyon yıldır dünyada olduğu kabul ediliyor. İnsanlığın tarihi ise sadece 300 bin yıl. Soframıza gelen her 3 gıdadan biri arılar sayesinde üretiliyor; gıdaların yüzde 90’ı, 82 farklı bitki türünden elde ediliyor. Bu 82 türün 63’ü ise arılar tarafından tozlaştırılarak tohumları çevreye saçılıyor. İklim değişikliği, yanlış, bilinçsiz ve kontrolsüz tarımsal ilaçlama, kirli su kaynakları gibi olumsuz etkenler arı popülasyonunu azaltırken, bizleri de çok değerli bir besin kaynağı olan arı ürünlerinden mahrum bırakıyor. Oysa dünya üzerinde bozulmadan, değerlerini koruyarak uzun yıllar kalabilen ender besinlerden biridir bal..

Arıların sayısının düşüşündeki  bir başka büyük etken ise insanlardır. Ormanların tahrip olması, yeşil alanların sanayileşmeye açılması,  yeşil alanların imara açılıp, konutların yükselmesi arıların besin alma alanlarını  yok ediyor. Arıların sayısının düşüşündeki bir diğer faktör ise yanlış ve bilinçsiz ilaçlama. Tarımda kullanılan bazı ilaçlar sadece haşereleri öldürmekle kalmayıp arıların ölümüne de sebep olurlar

Arıları nasıl korumalıyız ?

*Ev ve bahçelerde böcek ilacı kullanımı azaltılmalı.

*Plansız şehirleşmenin önüne geçilmeli ve doğal alanların korunması sağlanmalı.

*Tarımda zirai ilaçlama azaltılmalı ve iyi tarım uygulamaları yaygınlaştırılmalı.

*İklim değişikliğine karşı ülke çapında stratejik önlemler alınmalı.

*Yeni nesillerde doğa bilincinin yerleşmesi amacıyla programlar ve etkinlikler düzenlenmeli.

*Arıcılık faaliyetleri için daha fazla teşvik oluşturulmalı.

*Tarım ve peyzaj alanlarının yanı sıra mülklere ait bahçelerde ve balkonlarda da arıların faydalanabileceği çiçekli bitkilerin ekimi yaygınlaştırılmalı.