Kırşehir'de yaralı kızıl şahin tedavi altına alındı Kırşehir'de yaralı kızıl şahin tedavi altına alındı

Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde, Doğru İnsanlar Dayanışma ve Düşünce Derneği (Dİ-DER) tarafından " Gıda Güvenliği Paneli" gerçekleştirildi. Etkinliğe Gazi Üniversitesi'nden akademisyenler ve uzmanlar katıldı. Panelin sunuculuğunu Hakan Yılmaz üstlenirken, moderatörlüğünü ise Prof. Dr. Halil Vural yaptı. Gıda güvenliği konusunda önemli bilgiler paylaşan panelistlerden Prof. Dr. Nevzat Artık, Prof. Dr. Hamdi Temel, Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya ve Gıda Mühendisi Tijen Coşkun, bu kritik konuyu farklı açılardan ele aldılar.

"Gıda Güvenliği Yalnızca Bilimsel Bir Mesele Değil, Toplum Sağlığının Temeli Olan Bir Unsurdur"

Panelin açılış konuşmasını yapan Dİ-DER Başkanı Sabiha Karaosman, "Gıda güvenliği yalnızca bilimsel bir mesele değil, toplum sağlığının temeli olan bir unsurdur" dedi. Etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Binola ve diğer yetkililere teşekkür eden Karaosman, organizasyonun gerçekleştirilmesinde emeği geçen kurucu üyeleri Fethiye Aykın’a da özel teşekkürlerini sundu.

"Gıda Güvenliği Her Aşamada Kontrol Edilmeli"

Panelde konuşan Prof. Dr. Nevzat Artık, gıda güvenliğinin tarladan sofraya kadar tüm süreçleri kapsayan bir zincir yaklaşımı gerektirdiğini belirtti. "Kötü bir ham maddeden iyi gıda üretilemez. Bu nedenle gıda güvenliği her aşamada kontrol edilmeli" diyerek, Avrupa'daki deli dana hastalığı örneğini vererek ülkemizde bu alanda daha sıkı önlemler alınması gerektiğini vurguladı.

"Gıda Işınlama, Halk Sağlığı Açısından Kritik Bir Öneme Sahip"

Prof. Dr. Nurcan Çetinkaya, gıda ışınlama teknolojisinin önemine değindi. Bu teknolojinin gıdalardaki zararlı mikroorganizmaları etkisiz hale getirdiğini belirterek, halk arasında yanlış bir algı oluştuğunu söyledi. "Gıda ışınlama, halk sağlığı açısından kritik bir öneme sahip. Ancak, Türkiye’de yalnızca iki tesis bu teknolojiyi kullanabiliyor ve kapasite artırılmalıdır" şeklinde konuştu.

" Mikroplastikler İnsan Sağlığını Tehdit Ediyor"

Prof. Dr. Hamdi Temel, plastik kirliliği ve kimyasal maddelerin gıda güvenliği üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı. "Mikroplastikler her geçen gün daha fazla gıda zincirine dahil oluyor ve bu da insan sağlığını tehdit ediyor" diyerek, plastik ambalajlarda satılan suların içeriğindeki kimyasal maddelere dikkat çekti. Ayrıca, doğal kaynaklardan taze suya erişimin giderek zorlaştığını ifade etti.

Panel, Soru-Cevap Bölümüyle Tamamlandı

Yoğun katılımın olduğu panel, dinleyicilerden gelen soruların yanıtlandığı soru-cevap bölümüyle sona erdi. Katılımcılar, gıda güvenliği konusundaki farkındalıklarının arttığını söyleyerek, panelin çok verimli geçtiğini dile getirdiler.

Muhabir: İ. Yiğitcan Köyüstü