ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Özel Çevre Koruma Bölgeleri (ÖÇK) sınırları içindeki İztuzu plajında nesli tükenme tehlikesi altında bulunan deniz kaplumbağalarına ilişkin önemli veriler açıkladı. Bakan Kurum, “Nesli tükenme tehdidi altındaki deniz kaplumbağaları koruma altındadır. Bu yıl 40 bin 285 yavru kaplumbağamızı güvenle denizle buluşturduk” ifadelerini kullandı.

Bakanlık açıklamasına göre, Tabiat Varlıklarını Koruma (TVK) Genel Müdürlüğü, Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek, Patara, Belek ve Göksu Deltası’ndaki 5 ÖÇK kumsalında deniz kaplumbağalarını koruma ve izleme çalışmaları yürütüyor. 13 Ağustos itibarıyla, 3 bin 853 yuva üzerinde 40 bin 285 yavru deniz kaplumbağası denize ulaştırıldı. Kurum, sosyal medya paylaşımında İztuzu sahilinden görüntüler de paylaştı ve çalışmaların detaylarını aktardı.

TVK Genel Müdürlüğü, İztuzu plajının caretta caretta ve Nil kaplumbağalarının (Trionyx triunguis) Akdeniz’deki en önemli üreme alanlarından biri olduğunu vurguladı. Daire Başkanı Mustafa Uzun, bölgenin doğal değerleri ve ekosistem hassasiyeti nedeniyle koruma çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirtti. Uzun, bugüne kadar İztuzu’nda yaklaşık 760 caretta yuvası oluştuğunu ve yavru sayısının 4 bin 500’ü geçtiğini, eylül ayına kadar bu sayının artacağını ifade etti.

Deniz kaplumbağalarının korunması Türkiye’de 1989’dan bu yana sürdürülüyor. TVK, mayıs ayında dişi kaplumbağaların kumsala çıkışını ve yuvaların konumunu tespit ediyor. Yuvalar, yavrular çıkana kadar insan ve yabani hayvanlara karşı kafesle korunuyor. 60 günlük kuluçka süresi tamamlandıktan sonra eylül ayı sonuna kadar yavru çıkışları devam ediyor.

ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projeleri dikkat çekti
ÇAYIR-İZ ve PİNA-İZ projeleri dikkat çekti
İçeriği Görüntüle

Bu çalışmalar sayesinde nesli tükenme tehlikesi altındaki deniz kaplumbağalarının popülasyonu korunurken, Türkiye kıyılarındaki doğal yaşam ve ekosistem dengesi de destekleniyor.

Kaynak: DHA