İlk ve ortaöğretim kurumlarındaki yaklaşık 20 milyon öğrenci, 2. dönem ara tatili olan ve Nisan ara tatili olarak da bilinen tatil dönemine 28 Mart Cuma günü girmişti. Öğretmenlerin okulların ikinci ara tatilindeki mesleki çalışma döneminde planlanan uzaktan eğitim semineri, Ramazan Bayramı sonrası 2, 3 ve 4 Nisan tarihlerinde kamu çalışanlarının idari izinli sayılmasının ardından iptal edildi. Ramazan Bayramı ve ara tatilin denk gelmesi dolayısı ile 'Ara tatil uzamıştı.

MEB 2024 2025 takvimine göre ara tatil hafta sonlarıyla beraber 9 gün  tatil yapmış oldu. Ara tatilin ardından öğrenciler, 7 Nisan'da tekrar ders başı yapacak.

20 Haziran’da sona erecek eğitim ve öğretim, birçok öğrencilerde yeni bir dönemin başlangıcı olacak. 4. Sınıf öğrencileri ortaokula, 5,6,7,8 sınıf öğrenciler de liseler atım atacak.

Lise son sınıf öğrencileri için dönüm noktası

Lise son sınıf öğrenciler de üniversite sınavlarına girip, eğitim hayatlarının dönüm noktalarından birini yaşayacaklar.

Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler; örgün eğitimin yanı sıra dershaneler gibi özel eğitim kurumlarından da destek alacaklar. Öğrencilerin bu süreçte sosyal hayattan tamamen izole olmaları mümkün değildir. Çünkü okul arkadaşları, dershane arkadaşları kısacası sosyal ortamları oldukça geniştir. Bunun yanı sıra günümüzün sosyal mecralarında yaptıkları sanal alem alışkanlıkları da vardır. Öğrenci sınav hazırlıklarına başlamadan önce bu yılın özel bir yıl olduğunun farkına varmalıdır. Çünkü sınava hazırlanmaya karar verdiyseniz sosyal hayatınıza eskisi kadar vakit ayıramayacağı bilinmelidir.

Önemli olan verimli ders çalışmak

Günümüzde öğrenciler arasında yaşanan en büyük sorun ise kendilerine göre mantık geliştirmeleridir. Sınava hazırlık sürecinde uzman öğretmenlerden tavsiye almanız en doğrusu olacaktır. Birbirinize yaptığınız rehberliğin, telkinlerin faydası sandığınız kadar yararlı olmayabilir. Örneğin; ‘’Bugün 8 saat ders çalıştım.’’ diyen bir öğrenci olduğunu var sayalım. Arkadaşı da; ‘’ 8 saat ders çalışmak önemli değil, önemli olan verimli ders çalışmaktır.’’ dediğinde diğer öğrencinin 8 saat ders çalışmış olmasına rağmen inancı kırılabiliyor. Birbirinize verdiğiniz; ‘’ bu kadar kasmaya gerek yok, çok abartıyorsun’’ tarzındaki söylemleri başarınızı etkileyebilir. Her öğrencinin programı, çalışma planları kendine özgün olmalıdır. Sizin için faydalı olan ders çalışma programı bir başkası için faydalı olmayabilir.

Ders tekrarı, başarıyı getirir

Öğrencilerin en büyük yanılgısı konuyu tamamen öğrendiklerini düşünmeleridir. Her ne kadar konuyu öğrenseniz de tekrar yapmadığınız takdirde unutacaksınızdır. Bilgiler kullanılmadıkça unutulacağı için düzenli tekrar yapmanızı öneriyoruz. Haftalık ve aylık tekrar günleri yaparsanız öğrendiğiniz konuların akılda kalıcılığını kontrol edebilirsiniz. Bu şekilde çalışırsanız kalıcılık artar ve sınavda unutma problemi yaşamazsınız. Sevgili arkadaşlar, ne kadar öğrenirseniz öğrenin kendinizi bir noktada eksik hissedeceksiniz. Bunun doğal bir durum olduğunu unutmayın. Elinizden gelenin en iyisini yaptıktan sonra başarı her zaman sizinle olacaktır.