Şehirde yaşayan Ungan ailesinin 3'üncü çocuğu olan Rukiye Tekle, ilkokuldan sonra eğitim yaşamına devam edemedi. O dönem çevresindeki 'Kız çocuğu okumaz' anlayışıyla eğitim hayalini gerçekleştiremeyen Tekle, 18 yaşında evlendirildi. Okuma hayalinden hiç vazgeçmeyen Rukiye Tekle, bir yandan çocukları ve eviyle ilgilendi diğer taraftan da kitap okumaya başladı. Evlendikten sonra ortaokul ve liseyi dışardan tamamlayan Tekle, 3'ü kız 4 çocuğunun eğitimiyle de yakından ilgilendi.
İlk romanını kaleme aldı
Sonrasında kitap yazmaya karar veren Rukiye Tekle, okuduğu kitaplardan esinlendi, 53 yaşında, 'Eşiküstü Sabırlar' adını verdiği romanını çıkardı. Romanıyla edebiyat dünyasına adım atan Rukiye Tekle, Erzurum Kitap Fuarı'na katılarak okurları için kitaplarını imzaladı. Çocukluğundan beri okumayı sevdiğini anlatan Tekle, 'Büyüklerimizin düşüncesine göre 'Kız çocuğu okumaz' denilirdi. Bizi ev kızlığına mahkum ettiler. Ancak içimde hep kitap okuma sevdası vardı. Çocuklarımı büyütürken bile kitap okumaktan hiç vazgeçmedim. Okudukça içimde bir yazma potansiyeli olduğunu fark ettim. Okuduğum kitaplardan da etkilenerek yazmaya başladım. Sonunda 'Eşiküstü Sabırlar' kitabım ortaya çıktı' dedi.
"İnsan sabreder, eşikten geri döner"
Kitabının gerçek bir hayat hikayesinden esinlenerek yazılmış bir roman olduğunu aktaran Rukiye Tekle, 'Eşik, insanın kendisiyle yüzleşme anıdır. İnsan sabreder, eşikten geri döner. Bazen de cesaretini toplayıp o eşikten geçerek kendisini var eder. Kitabımı okuyanlar bunu anlayacaktır' diye konuştu.
Özellikle kadınların kitap okumasını istediğini vurgulayan Tekle, şunları kaydetti:
'Kitap okuyan kadın, atlayacağı her eşiği düşünür ve olumlu karar vererek atlar. Okumak, içindeki boşluğu doldurmaktır, yazmak ise kendini bulmaktır. Ben şu anda kendimi bulduğuma inanıyorum. Daha çok çalışacağım. Bana bir ünvan verildi, 'yazar' denildi. Ben de 'yazar' kelimesinin içini doldurmak istiyorum. Tek kitapla yazar olunmayacağını düşünüyorum.'
Hayatında hep kendisini geliştirmeye çabaladığını ifade eden Rukiye Tekle, ehliyet ve bilgisayar kurslarına da katıldığını dile getirdi.
Çocuklarının eğitimine de önem verdiğini aktaran Tekle, 'Onları yetiştirdim. İki kızım iki üniversite bitirdi. Oğlum üniversiteyi kazandı ancak eğitimini dondurdu. Üçüncü kızım üniversite sınavlarına hazırlanıyor. Ben onların eğitimine hayatımı adadım. Her zaman yanlarında oldum' dedi.
Salih TEKİN/ERZURUM,




