ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’dan yaptığı halka sesleniş konuşmasında İran’a yönelik askeri operasyonların kısa süre içinde yoğunlaşacağını açıklayarak "Amerika'nın tüm askeri hedeflerini çok kısa sürede tamamlama yolundayız; onlara son derece sert bir darbe indireceğiz. Önümüzdeki iki ila üç hafta içinde, onları ait oldukları taş devrine geri göndereceğiz" ifadelerini kullandı.
Trump, mevcut çatışmanın “tamamlanmaya yakın” olduğunu ifade etse de askeri angajmanın kısa vadede daha da artacağını vurguladı.
Piyasalar mesaja tepki verdi
Trump’ın açıklamaları küresel enerji piyasalarında dalgalanmaya neden oldu. Konuşmanın hemen ardından Brent petrol fiyatları yüzde 4’ten fazla artarak varil başına 105 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolü WTI da yüzde 3’ten fazla yükselerek 103 dolar seviyesini aştı.
Hürmüz Boğazı vurgusu
Konuşmasında enerji güvenliğine de değinen Trump, ABD’nin kritik bir geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı’na bağımlı olmadığını savundu. “Amerika Birleşik Devletleri bu boğazdan neredeyse hiç petrol ithal etmiyor ve buna ihtiyacımız yok” dedi.
ABD’nin dünyanın en büyük petrol ve gaz üreticisi olduğunu hatırlatan Trump, ülkenin olası arz şoklarına karşı dayanıklı olduğunu ileri sürdü.




