“Cari İşlemler Hesabındaki Olumlu Gelişme, Mal ve Hizmetler İhracatındaki Artışların Etkisiyle Mart Ayında da Devam Etti.

2025 Yılı Mart Ayı İtibariyle Aylık Cari İşlemler Açığı %1 Geriledi: 4 Milyar 87 Milyon Dolar

Yıllık Cari İşlemler Açığı Da Mart İtibariyle 12,6 Milyar Dolara Geriledi (2024 Mart-Yıllıklandırılmış 26,4 Milyar Dolar idi).

  • Mart Ayında Cari İşlemler Açığı Mal İhracatındaki Artışın Etkisi ile Yaklaşık %1 Oranında Gerileme ile 4 Milyar 87 Milyon Dolar Olmuştur.

  • Küresel Ekonomideki Korumacılık Eğilimleri ve Dış Ticaret Politikalarındaki Artan Belirsizliklerin Yoğunlaştığı Bir Dönemde, Cari İşlemler Açığında Düşüş Gerçekleşmiştir.

  • 2024 Yılı Mart Ayında 26,4 Milyar Dolar Olan Yıllıklandırılmış Cari İşlemler Açığı 2025 Yılı Mart Ayında 12,6 Milyar Dolara Gerilemiştir.

  • Altın ve Enerji Hariç Cari İşlemler Dengesi 2025 Yılı Mart Ayında 1,5 Milyar Dolar ile Fazla Vermiştir.

    TROY'lu Kart Sayısı 56 Milyona Yükseldi
    TROY'lu Kart Sayısı 56 Milyona Yükseldi
    İçeriği Görüntüle
  • Yıllıklandırılmış Bazda Hizmet İhracatı Mart Ayında Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre %7,5 Oranında Artarak 115,9 Milyar Dolara Yükselmiştir.

  • Ticaret Bakanlığınca Uygulanan Mal ve Hizmet İhracatını Artırmaya Yönelik Destekler ile Yıllıklandırılmış Mal ve Hizmet İhracatı Toplamı, Mart Ayında Bir Önceki Yılın Aynı Ayına Göre %3,7 Oranında Artarak 379,3 Milyar Dolara Yükselmiştir.

  • Ticarette Artan Korumacı Eğilimler, Avrupa Birliğindeki Zayıf Ekonomik Görünüm ve Tarife Artışlarının Getirdiği Belirsizliğin Hakim Olduğu Küresel Konjonktürün de Etkisi İle Cari İşlemler Açığının 2025 Yılı Genelinde Yukarı Yönlü Seyredeceği Beklenmekle Birlikte, GSYH İçindeki Payı Tarihsel Ortalamanın (2002-2024 Ortalaması: %3,5) Altında Kalmaya Devam Edecektir.

Hükümet Olarak Mal ve Hizmet İhracatını Artırmaya ve Yerli Üreticiyi Korumaya Yönelik Politikalarımızı Kararlılıkla Sürdürerek, Cari İşlemler Hesabında İstikrarlı Bir Seyir Sağlanacak ve Makroekonomik İstikrar Güçlendirilecektir.

Üretim-Yatırım-İstihdam-İhracat-Adil Bölüşüm ve Katma Değerli Üretim Önceliklerinde Oluşturulan Kalkınma Stratejimiz ile Önümüzdeki Dönemde Türkiye Ekonomisini Bölgesinde ve Küresel Arenada Cazibe Merkezi Olarak Öne Çıkarmak Amacıyla Çalışmalarımızı Cumhurbaşkanımızın Önderliğinde Kararlılıkla Sürdüreceğiz.”

Cari İşlemler Açığındaki Düşüş:

2025 yılı Mart ayında, Türkiye'nin cari işlemler açığı, Mart ayında mal ihracatındaki artış sayesinde %1 oranında bir gerileme kaydetti. Bakan Bolat, Mart ayı itibarıyla cari işlemler açığının 4 milyar 87 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, yıllık cari işlemler açığının da 12,6 milyar dolara gerilediğini vurguladı. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yıllıklandırılmış cari işlemler açığı 26,4 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

İhracatın Önemi:

Bolat, Türkiye'nin ihracatını artırmaya yönelik politikalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirterek, bu doğrultuda mal ve hizmet ihracatının arttığını ve Türkiye'nin küresel ticaret arenasındaki gücünü pekiştirmeye devam edeceğini ifade etti.

Editör: Dilan Koluaçık 3