GONCAGÜL KONAŞ
Hastalıkların etkisiyle yatağa bağımlı hale gelmek, özellikle bilinci yerinde olan hastalar için zorlu bir süreci beraberinde getirir. Uzun süreli bakım, bu hastaların yaşamını yorucu, yıpratıcı ve zorlayıcı bir duruma sokar. Yatağa bağımlı hastaların günlük bakımları, sadece mevcut hastalıklarıyla değil, aynı zamanda olası komplikasyonların önlenmesi ve hastanın mutlu, özgüvenli hissetmesi açısından büyük öneme sahiptir.
Yatağa bağımlı hastaların günlük temel hijyen uygulamalarının başında el, yüz ve ağız temizliği gelmektedir. Bu uygulamalar sırasında kullanılan malzemelerin mümkün olan en konforlu ve hijyenik olması, hastanın yaşam kalitesini artırmak adına kritik bir faktördür. Yatağa bağımlı hastaların bakımında sağlanan konfor ve hijyen, hastaların yaşam deneyimini olumlu yönde etkileyerek, bu zorlu sürecin daha hafif atlatılmasına yardımcı olabilir.
Satı Kadın Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 10 yıl boyunca Hasta ve Yaşlı Bakım Hizmetleri öğretmenliği yapan Yeliz Elgün Bilen, öğrencileriyle bir araya gelerek önemli bir inovasyonu hayata geçirdi. Bilen, “Suyu Sızdırmayan Hijyenik Bileklik” adını verdikleri projede, su geçirmez ve hijyenik özelliklere sahip bir bileklik üretildi. Kullandıkları özel koblen kumaş, projenin başarısında önemli bir rol oynuyor. Koblen kumaş, suyu sızdırmayan özelliğinin yanı sıra nefes alabilir yapısıyla da dikkat çekiyor, böylece hastaların cildinin sağlıklı bir şekilde korunmasına katkı sağlıyor.
Bu bileklik sayesinde, yatağa bağımlı hastaların el yıkama, yüz yıkama, diş fırçalama gibi kişisel bakım uygulamalarında kıyafetlerin ve yatak takımlarının ıslanmamasını sağlamayı hedefliyorlar. Bu pratik çözüm sayesinde, hastaların kıyafet değişimi ve yatak çarşaflarının kurulaması için gereken sağlık personelinin iş yükü azalıyor, kullanılan deterjan miktarı ise düşüyor. En önemlisi, hasta kendini daha özgüvenli ve mutlu hissediyor.
“PROJE SAĞLIK BAKANLIĞI VE SPONSORLARDAN DESTEK BEKLİYOR”
Bilen, projelerinin ilk defa bir etkinlikle tanıtıldığını ve bu alandaki önemli bir boşluğu doldurmayı amaçladığını belirtiyor. "Neden olmasın?" diyerek, projelerine destek vermesi halinde Sağlık Bakanlığı ve iş birliği yapmak istedikleri sponsorlara çağrıda bulunuyor. Projelerini destekleyen sponsorlar sayesinde, "Suyu Sızdırmayan Hijyenik Bileklik"i kullanıma hazır hale getirme konusundaki çalışmalarını sürdürebileceklerini belirten Bilen, ayrıca yaşlı bakımı konusunda günümüzde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. Yaşlı bakımında kullanılan geleneksel yöntemlerin bazen pratik olmadığını söyleyen Yeliz Elgün Bilen, hasta bakımında kullanılan bu tür inovatif projelerin hem hastaların hem de sağlık personelinin yaşadığı zorlukları hafifletebileceğine vurgu yaparak, projelerinin yaşlı bakımı alanındaki zorlukları aşma yolunda atılmış önemli bir adım olduğunun da altını çizdi.