Özellikle 50 yaş üstü bireylerde sıkça görülen bu göz hastalığının, erken teşhis edilmediği takdirde ciddi görme kayıplarına yol açabileceğini belirtti.
“Erken Teşhis Görme Kaybını Önleyebilir”
Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Prof. Dr. Yenerel, hastalığın görme merkezinde birikintiler oluşmasıyla başladığını, zamanla görme kalitesinde düşüşe neden olduğunu vurguladı. “Yaşla birlikte oksidatif stres artar, bu da makula bölgesinde hasara yol açar,” diyen Prof. Dr. Yenerel, erken teşhisin ve düzenli göz kontrollerinin büyük önem taşıdığını ifade etti.
İki Tip Sarı Nokta Hastalığı Bulunuyor
Makula dejenerasyonunun kuru tip ve yaş tip olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Yenerel, “Hastaların %85-90’ı kuru tiptir. Bu grupta göz vitaminleri, sağlıklı beslenme ve fotobiyomodülasyon gibi yöntemler etkili olabilir. Ancak hastalık yaş tipe dönerse, daha ciddi belirtilerle karşılaşılır ve göz içi enjeksiyon tedavileri devreye girer,” dedi.
Risk Faktörleri: Yaş, Sigara ve Genetik
Sarı nokta hastalığında yaş, sigara kullanımı ve genetik faktörlerin büyük rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Yenerel, “Sigara, hastalık riskini 5 kat artırıyor. Aile öyküsü olanların özellikle 50 yaşından sonra mutlaka düzenli göz muayenesi yaptırmaları gerekir,” dedi.
Aktif Yaşam ve Omega-3 Tüketimi Hastalığın İlerlemesini Yavaşlatıyor
Prof. Dr. Yenerel, “Haftada iki kez balık tüketimi, omega-3 yağ asitleri ve aktif bir yaşam tarzı hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir. Sigara bırakılmalı, dengeli beslenmeye önem verilmelidir,” diyerek vatandaşlara sağlıklı yaşam çağrısında bulundu.