2017’de Yapıaltın Barajı mevkisinde 20 dönüm arazi üzerine 500 gojiberry fidanı diken Neslihan Bektaş Ünsal ile Fatma, Kasım ve Muhammed Bektaş kardeşler, ağaç sayılarını 6 bine yükseltti. Ürün satışında pazar sorunu yaşayan aile, çözümü arıcılıkta buldu. Muhammed Bektaş, “9 kovanla başladık, bir yıl sonra 90 kovana ulaştık. Arılar gojiberry çiçeğini seviyor, bu da verimi katladı” dedi.

‘Şekersiz Bal Üretiyorum’

Bektaş, arıların gojiberry ile beslendiğinde daha sağlıklı olduğunu vurgulayarak, “Arının ömrü uzuyor, ölümler azalıyor, kovanlar üç kata çıkıyor. Şekerli şurup kullanmıyorum. Bal tamamen gojiberry nektarından üretiliyor. Geçen yıl 9 kovandan 225 kilogram bal aldım, bu yıl hedefim 2,5 ton” ifadelerini kullandı.

Şeker Hastalarına Uygun Bal

Ürettikleri gojiberry balının özellikle diyabet hastaları tarafından tercih edildiğini belirten Bektaş, “Hastalar balın hafif olduğunu söylüyor, rahatlıkla tüketebiliyorlar. Geçen yıl 2 çıta alan kişiler bu yıl 5 çıta istiyor” dedi.

Türkiye Gojiberry Üretiminde Avantajlı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Atalay Uslu, gojiberry bitkisinin sert iklim koşullarına dayanıklı olduğunu, Türkiye’nin üretim için elverişli iklime sahip bulunduğunu belirtti. “Gojiberry antioksidan açısından zengin bir meyve. Arıların üreme etkinliğini artırması sektöre büyük katkı sağlayabilir” diye konuştu.

KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın hayatını kaybetti
KKKA hastalığı şüphesiyle tedavi gören kadın hayatını kaybetti
İçeriği Görüntüle

Arıcılıkta Yeni Bir Model

Bektaş kardeşler, “Gojiberry destekli arıcılık” modeliyle hem bitki üretimini hem de bal verimini artırmayı başardı. Projenin, arı popülasyonunun azalmasına karşı önemli bir çözüm olabileceği ve ihracat potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.

Kaynak: AA