Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamada, çalışan annelere yönelik analık ödeneği sürelerinde önemli değişikliğe gidildiği bildirildi.

İsrail'in, Küresel Sumud Filosu Aktivistlerini Vugün Serbest Bırakacak
İsrail'in, Küresel Sumud Filosu Aktivistlerini Vugün Serbest Bırakacak
İçeriği Görüntüle

Yeni uygulamaya göre tekil gebeliklerde analık ödeneği süresi 16 haftadan 24 haftaya yükseltilirken, çoğul gebeliklerde ise 18 haftalık süre 26 haftaya çıkarıldı.

SGK açıklamasında düzenlemenin aile yapısının güçlendirilmesi ve çalışan annelerin desteklenmesi amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.

Ödemeler otomatik yapılacak

Kurum tarafından yapılan bilgilendirmede, 1 Mayıs 2026 tarihi itibarıyla devam eden raporlar için herhangi bir başvuru yapılmasına gerek olmadığı ifade edildi. Bu kapsamda 8 haftalık ek ödemenin otomatik olarak hesaplara yatırılacağı duyuruldu.

16 Ekim 2025 tarihi itibarıyla doğum yapan ve raporu 1 Mayıs 2026’dan önce sona eren anneler için ise işverenlerin SGK’ya yapacağı bildirim doğrultusunda ek ödeme gerçekleştirileceği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, annelerin bu haktan yararlanabilmek için rapor uzatma amacıyla sağlık kuruluşlarına ya da SGK’ya ayrıca başvuru yapmalarına gerek bulunmadığı kaydedildi.

Kaynak: DHA