Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Ceza Dairesi, Narin Güran cinayetiyle bağlantılı olarak ‘suçluyu kayırma’ suçundan yargılanan sanıklar hakkında verilen mahkumiyet hükümlerini bozdu. Dosyada katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin istinaf başvuruları ise reddedildi.

Narin Güran cinayeti ve yargılama süreci

Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi’nde 21 Ağustos 2024’te kaybolan Narin Güran, 19 gün süren arama çalışmalarının ardından dere yatağında çuval içinde, üzeri taşlarla kapatılmış olarak bulundu. Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, aracında Narin’e ait DNA ve kıl örneği bulunan amcası Salim Güran, annesi Yüksel Güran ve ağabeyi Enes Güran ile cesedi dere yatağına taşıdığını itiraf eden komşuları Nevzat Bahtiyar hakkında ‘İştirak halinde çocuğa karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

28 Aralık 2024’te görülen davada, Salim, Enes ve Yüksel Güran’a ağırlaştırılmış müebbet, Nevzat Bahtiyar’a ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

‘Suçluyu kayırma’ davası

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 şüpheli hakkında ‘suçluyu kayırma’ suçundan dava açtı. Tutuklu sanıklar Birsen, Fuat ve Maşallah Güran’a 3,5 yıl hapis cezası verildi, diğer tutuklu sanıklar Salim Güran’ın işçileri Mehmet Selim Atasoy, Mehmet Şevket Kaya ve Muhammed Kaya ise ayrı ayrı 3 yıl hapisle cezalandırıldı. Tutuksuz sanıklardan Hediye Güran 3 yıl 6 ay, diğer sanıklar ise 3 yıl hapis cezası aldı. Suça sürüklenen çocuklar R.A’ya 1 yıl 3 ay, M.G. ve İ.K.’ye 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi; hükmün açıklanması geri bırakıldı.

Tutuklu sanıklar tahliye edildi

Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Ceza Dairesi, istinaf incelemesinin ardından Maşallah, Fuat ve Birsen Güran’ın yurt dışı çıkış yasağı ve adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verdi. Böylece ‘suçluyu kayırma’ suçundan tutuklu sanık kalmadı.

İstinaf kararının gerekçesi

Mahkeme, ‘öncül suçun’ yani Narin Güran’ın öldürülmesine ilişkin davanın Yargıtay’da incelemede olduğunu belirterek, bu dava sonuçlanmadan ‘suçluyu kayırma’ dosyasındaki hükümlerin kesinleşemeyeceğine hükmetti. Kararda, “Öncül suçun sonucuna göre suçluyu kayırma suçunun oluşup oluşmadığı belirlenmelidir” denildi. Ayrıca, tutuklu sanıkların sürelerinin cezaya yaklaştığı ve tutukluluğun infaza dönüşme riski taşıdığı ifade edildi.

O kreş hakkında inceleme başlatıldı
O kreş hakkında inceleme başlatıldı
İçeriği Görüntüle

Katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği’nin istinaf başvuruları ise reddedildi.

Kaynak: DHA