Ankara’da toplu ulaşım ağını genişletmek amacıyla hayata geçirilen Dikimevi-Natoyolu Raylı Sistem Uzatma Hattı, Mamak’ta yaşayan vatandaşların gündemindeki yerini koruyor. Mevcut Ankaray hattını Dikimevi’nden Mamak yönüne uzatacak proje, özellikle Abidinpaşa, Tuzluçayır, Fahri Korutürk ve Natoyolu çevresindeki ulaşımı kolaylaştırmayı hedefliyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen proje kapsamında çalışmalar birden fazla noktada eş zamanlı olarak gerçekleştiriliyor. Tamamlandığında Mamak’ın önemli yerleşim bölgelerini raylı sistem ağına bağlayacak hat, kent merkezine ulaşımda yeni bir alternatif oluşturacak.
DİKİMEVİ-NATOYOLU METROSU 8 İSTASYONDAN OLUŞACAK
Toplam 7,46 kilometre uzunluğunda planlanan metro hattında 8 istasyon bulunacak. Dikimevi’nden başlayacak güzergah, Mamak’ın farklı mahallelerinden geçerek Natoyolu’na ulaşacak.
Projede yer alacak istasyonlar şöyle:
- Abidinpaşa
- Aşık Veysel
- Tuzluçayır
- General Zeki Doğan
- Fahri Korutürk
- Cengizhan
- Akşemsettin
- Natoyolu
Yeni hattın hizmete girmesiyle Mamak’ta yaşayan vatandaşların Ankaray üzerinden kent merkezine ulaşımının kolaylaşması amaçlanıyor.
METRO İNŞAATINDA SON DURUM NE?
Ankara Büyükşehir Belediyesinin 22 Ağustos 2026 tarihinde paylaştığı son ayrıntılı saha verilerine göre projede tünel, istasyon ve altyapı çalışmaları eş zamanlı yürütülüyor.
Kuyruk Tüneli (Portal) bölgesinde bulunan toplam 420 metre uzunluğundaki iki tünelde kazı çalışmaları devam ederken, tünellerde ortalama 100 metrelik kazı tamamlandı.
Natoyolu İstasyonu’nda altyapı deplase çalışmaları ve 522 fore kazığın imalatı tamamlandı. İstasyon kazısında ise yüzde 20 seviyesine ulaşıldı. Akşemsettin İstasyonu’nda fore kazık imalatı yüzde 75 seviyesine geldi.
Cengizhan İstasyonu’nda atık su altyapısına yönelik deplase çalışmaları tamamlanırken doğalgaz, elektrik ve içme suyu hatlarına ilişkin çalışmalar sürdürülüyor. Fahri Korutürk İstasyonu’nda da altyapı çalışmaları ve şaft imalatı devam ediyor. General Zeki Doğan İstasyonu’nda ise altyapı araştırma kazıları gerçekleştiriliyor.
2 BİN 130 TON RAY TESLİM ALINDI
Metro hattının yapımında kullanılacak malzemelerin hazırlıkları da sürüyor. Projede kullanılacak yaklaşık 2 bin 130 ton rayın tamamı teslim alınarak depolandı.
Tünellerde kullanılacak segmentlerin üretiminde de ilerleme kaydedildi. Ağustos ayında açıklanan verilere göre segment üretiminin yaklaşık yüzde 25’i tamamlandı.
Tünel kazılarında kullanılacak Tünel Açma Makinesi’nin (TBM) yurt dışından sevkiyatına başlandığı ve 2026 yılı sonunda aktif hale getirilmesinin planlandığı duyuruldu.
MANSUR YAVAŞ’TAN ERKEN BİTİRME HEDEFİ
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, 26 Haziran 2026 tarihinde Mamak Metrosu şantiyesinde incelemelerde bulundu. Çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan Yavaş, hattın tamamlanma takvimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Normal takvime göre 14 Ocak 2029 tarihinde tamamlanması öngörülen proje hakkında konuşan Yavaş, çalışmaların daha erken bitirilmesini hedeflediklerini belirterek “Seçimden önceye çekeriz inşallah” ifadelerini kullandı.
Yavaş’ın açıklaması, metro hattının planlanan tarihten önce tamamlanıp tamamlanamayacağı sorusunu da gündeme getirdi.
NATOYOLU METROSU NE ZAMAN AÇILACAK?
Mamak’ta yaşayan vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında metro hattının hizmete gireceği tarih geliyor.
Mevcut resmi proje takviminde Dikimevi-Natoyolu Metro Hattı’nın tamamlanması için 14 Ocak 2029 tarihi öngörülüyor. Mansur Yavaş’ın erken bitirme hedefi açıklamasına rağmen hattın yolcu taşımacılığına başlayacağı kesin açılış tarihi henüz duyurulmuş değil.
Çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte Mamak’ın raylı sistem ulaşımına önemli bir bağlantı kazanması bekleniyor. Bölge sakinleri ise Dikimevi-Natoyolu hattının ne zaman tamamlanacağını ve metro seferlerinin ne zaman başlayacağını merakla bekliyor.




