Fransa’da hayat pahalılığına karşı düzenlenen protestolar sırasında yaşanan şiddet ve yağma olaylarının ekonomik bilançosu ortaya çıktı. Fransız düşünce kuruluşu IFRAP’ın 17-18 Ekim’de yaşanan olaylara ilişkin hesaplamasına göre, toplam maliyetin 1,1 milyar euroya ulaşabileceği öngörülüyor.
910 Milyon Euro Maddi Hasar
IFRAP’ın hesaplamasına göre, olaylar nedeniyle iş yerleri ve kamu binalarında meydana gelen maddi hasarın 910 milyon euroya ulaşabileceği tahmin ediliyor. İş faaliyetlerinin durması veya azalması nedeniyle oluşan gelir kaybının ise 190 milyon euro seviyesinde olabileceği belirtiliyor.
Protestolar sırasında 2 bin 500’den fazla iş yerinin zarar gördüğü bildirildi.
Maliyetin 300 Milyon Eurosu Vatandaşlara Yansıyabilir
Olayların yol açtığı toplam ekonomik maliyetin yaklaşık 800 milyon euroluk bölümünün sigorta şirketleri tarafından karşılanabileceği değerlendiriliyor. Geriye kalan yaklaşık 300 milyon euronun ise yerel yönetimler, işletmeler ve vatandaşlar üzerinde mali yük oluşturabileceği öngörülüyor.
Tahminler, protestolar sırasında yaşanan şiddet ve yağma olaylarının yalnızca maddi hasarla sınırlı kalmadığını, ticari faaliyetlerdeki aksama nedeniyle de ciddi ekonomik kayıplara yol açabileceğini ortaya koyuyor.




