Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye illerindeki gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle düzenlenen bölge toplantısında bir araya geldi. Çukurova Kalkınma Ajansı ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, yerel medyanın güncel durumu ve geleceğine dair önemli açıklamalar yaptı.
Toplantıda konuşan Erkılınç, bölgede 66 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımlama hakkına sahip olduğunu, 1 gazete ile 6 internet haber sitesinin ise bekleme sürecinde bulunduğunu belirtti. 2025 yılının ilk üç ayında, Adana Bölge Müdürlüğü’ne bağlı illerdeki süreli yayınlara toplamda 102 milyon 680 bin 21 TL kaynak aktarıldığını ifade eden Erkılınç, bu miktarın 89 milyon 325 bin 231 TL’sinin resmî ilan, 13 milyon 354 bin 790 TL’sinin ise resmî reklam ödemesi olduğunu belirtti.
"Gelinen aşamada gazetelerin asgari fiili satış adedi şartının düşürülmesi mümkün değildir"
Toplantıda yerel medya temsilcilerinin taleplerine de değinen Erkılınç, bazı yayın kuruluşlarının nüfus azlığı ve düşen okur sayısını gerekçe göstererek mevzuattaki asgari fiili satış, trafik ve kadro kriterlerinin esnetilmesini istediğini söyledi. Ancak bu taleplere net bir dille cevap verdi:
“Gelinen aşamada özellikle gazetelerin asgari fiili satış adedi şartının düşürülmesi hiçbir şekilde mümkün değildir. Mevzuatta yapılacak bir değişiklik, diğer birçok düzenlemeyi de doğrudan etkilemektedir. Bugün bir gazete 70 aboneye ulaşamıyor, 30 adet bayi satışı yapamıyorsa kimin ne yapması gerektiğini vicdanlarınıza bırakıyorum. İnternet haber sitelerinde asgari trafik şartını zaten yüzde 50 düşürdük. Düşürür düşürmez ne hikmetse çoğu haber sitesinin trafikleri bir anda yarıya indi. Kadro meselesine gelince onda da durum belli. Soruyorum sizlere, bir meseleyi bu kadar zorlamaya ve işin içinden çıkılmaz hale getirmeye ne gerek var?”
"Nüfusu az olan illerde dahi 4-5 gazetesi bulunan patronlar var"
BİK’in resmî ilan ve reklam desteğinin yayın kuruluşlarının “bağımsız ve güçlü” kalmaları için sağlandığını vurgulayan Erkılınç, yerel basının birleşme süreçlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. “Nüfusu az olan illerde dahi 4-5 gazetesi bulunan patronların olduğunu veya 8-10 gazetenin yayın yaptığını görüyoruz. Bu tablo karşısında kendimiz ikna olamamışken başkalarını ikna edebilmemiz oldukça zor görünüyor” diyerek, gönüllülük esasına dayalı birleşmelerin önemine değindi.
Yayınlardan öneri toplanacak, dijital form geliyor
Genel Müdürlük görevinde geçen üç yıl boyunca dördüncü kez bölgeye geldiğini belirten Erkılınç, sahadan gelen her türlü görüşü dikkate aldıklarını söyledi. Mevzuat değişiklikleri öncesinde yayın kuruluşlarının da sürece dâhil edileceğini açıklayarak, “Bize ulaşamayan, toplantılarımıza katılamayan yayınlarımız için temmuz ayında dijital ortamda bir iletişim formu oluşturacağız. Gelecek tüm görüş ve önerileri tasnif ederek mevzuat değişikliği çalışmalarımızda kullanacağız” diye vurguladı.
Deprem bölgesine destek devam edecek
Konuşmasında Marmara Denizi’nde 23 Nisan’da meydana gelen depremi hatırlatarak, bu tür felaketlerin 6 Şubat sürecini yeniden hatırlattığını belirten Erkılınç, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası hayata geçirilen destek tedbirlerinin süreceğini belirtti.
“Yönetim Kurulumuzu deprem sabahında olağanüstü toplantıya çağırdık. Bölge Müdürlüklerimiz aracılığıyla toplanan ilk bilgiler ışığında felaketten etkilenen 10 ilimizdeki yayınlarımızın tüm haklarını koruma altına aldık. Çalışanlarını kaybeden; evi, işyeri, matbaası yıkılan yayınlarımız ve basın emekçilerimiz oldu. Gazetelerimizin internet haber siteleri için başvuru takvimi işliyordu, bölgedeki yayınlarımıza 3 ay ilave süre tanıdık. Sonrasında 6 aylık periyotlarla uzattığımız bu tedbirleri internet haber sitelerini de içine alacak şekilde genişlettik.”
Erkılınç, Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri için geçerli olan destek tedbirlerinin 2025 yılı sonuna kadar uzatılması yönünde Yönetim Kuruluna teklif sunacaklarını da açıkladı. Ayrıca bu tedbirlerin ilerleyen süreçte kademeli olarak kaldırılmasına yönelik alternatif senaryoların da değerlendirmeye alındığını söyledi.
Toplantı, Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Adana Bölge Müdürü Çetin Oranlı’nın katılımlarıyla; katılımcıların görüş ve sorularının alınmasıyla sona erdi. Gazete ve İnternet Haber Sitesi Temsilcileri Bölge Toplantıları, 14 Mayıs 2025 Çarşamba günü Gaziantep’te düzenlenecek buluşmayla devam edecek.