ABD, toplam 16 uçaktan oluşacak bir filo satın alan Bulgaristan'a bugüne kadar sadece 2 uçak verildi.
Karadeniz'de Rusya ile sınır komşusu olan Bulgaristan'ın Hava Kuvvetleri, ülkenin hava sahasının korunmasında hala, teknolojik ömrü tükenmek üzere olan Rus yapımı MiG-29 savaş uçakları ile sağlıyor.
Savunma Bakanı Atanas Zapryanov, milletvekillerinin bu konudaki endişelerine yanıt verirken, teslimatın gerçekten geciktiğini ve yıl sonuna kadar gelmesi beklenen 6 uçağın ne zaman geleceğinin hala belli olmadığını söyledi.
Bulgaristan'ın sabırsızlıkla beklediği uçakların gelişinin, ABD'nın havada yakıt ikmali yapan uçakların çalışma çizelgesine bağlı olduğunu anlatan Zapryanov, Atlantik Okyanusu üzerinden diğer savaş uçaklarının uzun geçişini sağlayan yakıt ikmal uçaklarının sayısının sınırlı olduğunu söyledi.
Hava polisliğindeki ciddi sıkıntılar
NATO üyesi olan Bulgaristan, teslim alacağı ilk 8 F-16'nın yıl sonuna kadar eski MiG-29'ların yerine geçerek hava polisliğinde görev almalarını amaçlıyordu.
Bulgaristan Hava Kuvvetleri ise toplam sayısı 10'u geçmeyen uçabilir durumda olan MiG-29'ların bakımı konusunda büyük zorluklar yaşıyor.
Ukrayna'daki savaşın başında Ukrayna'nın yanında yer alan Bulgaristan, Rusya tarafından 'düşman ülke' ilan edildi. Bunun neticesinde MiG-29'ların bakımını, bu uçakların üreticisi olan Rusya'da yapılması imkansız hale geldi.
Bulgaristan, 2019 yılında 1,1 milyar dolar peşin ödeme ile önce 8 F-16 satın almıştı. Bu uçakların 2023 yılında ülkeye gelmesi amaçlanıyordu.
Üretimi olumsuz etkileyen Kovid-19 salgını sebebi ile teslimat gecikti. Parlamento 2022'de 1,3 milyar dolarlık bütçe ayırarak, 8 uçak alımına daha onay verdi. 10 yıllık vadeli ödemeye bağlı olan filonun ikinci bölümün ise 2027 yılına kadar ülkeye gelmesi hedefleniyor.
Bu arada, Bulgaristan Hava Kuvvetleri, elindeki MiG-29'ların yetersiz kapasitesi nedeni ile Ukrayna'daki savaşın başından bu yana hava polisliği için NATO partnerlerinden destek almaya devam ediyor.
Muhabir: Ihvan Radoykov