Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta’daki gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen bölge toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, bölgede 48 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmî ilan ve reklam yayımladığı, 1 gazete ile 2 internet haber sitesinin ise bekleme sürecinde olduğu bilgisi paylaşıldı.
3 ayda 67 milyon lira devlet desteği
Toplantıda 2025 yılının ilk üç ayında bölgedeki yayın organlarına toplamda 67 milyon 169 bin 453 TL kamu kaynağı aktarıldığını belirten Erkılınç, bunun yalnızca 3 milyon 563 bin 900 TL’sinin resmî reklam bedeli olduğunu söyledi. Erkılınç, “Süreli yayınlarımıza dağıtılan resmî ilanların tutarı, reklam tutarının tam 18 katına ulaşmıştır. Merkezi bütçeden para almayan Kurumumuzun, yüzde 15 olan hizmet bedelini yüksek bulanların veya ‘reklamları biz buluyoruz’ açıklamasını sık sık dile getirenlerin bu bilgi doğrultusunda yaklaşımlarını yeniden gözden geçirmelerini istiyorum. Kaldı ki Kurumumuz olmasa, resmî reklamlar sadece yakın görülen belirli yayınlara fahiş bedellerle verilir. Yerelde kamu kaynakları sınırlı sayıdaki yayına aktarılır” diye belirtti.
'Kurumu etkileyen ilişkilerde aradaki hukuk gözetilmeli'
Yayın kuruluşları ile Kurum arasında kurulan resmî ilişkinin verilen taahhütler doğrultusunda ve yasal çerçevede yürütülmesi gerektiğini ifade eden Erkılınç, “Bizler nasıl resmî ilan ve reklam dağıtımında adaleti gözetiyorsak sizler de Kurumumuzla veya Kurumumuzu etkileyen ilişkilerinizde, aramızdaki hukuku gözetmelisiniz, korumalısınız” diyerek karşılıklı sorumluluklara dikkat çekti. Resmî reklamların BİK aracılığı olmadan yayınlanmasına karşı daha sıkı takip yapılacağını ifade etti.
'Kaliteli içerik üretilmezse etki gücü kaybedilir'
Bülten ağırlıklı haber içeriklerinin artışına dikkat çeken Erkılınç, “Halkın gündeminden uzak; yarasına merhem, sorunlarına çare olmayacak haberleri üretmenin kimseye faydasının olmadığını görmemiz gerekiyor. Nasıl ki alışverişe gittiğimizde kalitesiz, bayatlamış bir ürünü almıyorsak; okurlarımızın da aynı seçiciliği göstereceğini iyi bilmemiz gerekiyor. Ürünümüz belli: Haber, köşe yazısı ve bilgi veren, haberdar eden diğer içerikler. Bu ürünün kalitesini artırmadığımız müddetçe ne gazetemizi satabilir ne de internet haber sitelerimize okur çekebiliriz. Üstelik azalan etki gücü nedeniyle ilan ve reklamlarımızı bir bir kaybederiz. En büyük sorunumuzun kaliteli ürün ve buna bağlı olarak azalan etki gücü olduğu gerçeğini artık kabul etmelisiniz” dedi.
Yayın organlarının deneyimli gazetecilerle çalışmaktan kaçınmasının sektöre zarar verdiğini belirten Erkılınç, genç gazetecilerle tecrübeli isimler arasındaki dengeyi korumanın öneminden bahsetti..
Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı
Toplantıda Basın Ahlak Esaslarına ilişkin güncel hukuki sürece de değinen Erkılınç, Anayasa Mahkemesi’nin 2022’de verdiği pilot karar doğrultusunda 195 sayılı Kanun’un 49. maddesinde düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ve bu nedenle şikâyet dosyalarının beklemeye alındığını hatırlattı. Ancak Metro İstanbul AŞ’nin yaptığı başvuru sonucunda Danıştay 10. Dairesi’nin Yönetim Kurulu kararının yürütmesini durdurduğunu belirten Erkılınç, “Biliyorsunuz Anayasa Mahkemesi, 2022 yılında aldığı pilot kararla Basın Ahlak Esaslarını da içine alan 195 sayılı Kanunun 49. maddesinin çerçevesinin ve sınırlarının yeniden çizilmesi gerektiğine işaret etmişti… Danıştay 10. Dairesi de Yönetim Kurulu kararımızın yürütmesini durdurdu. Gelinen aşamada tüm şikâyet dosyalarını başvuru sırasına göre bulundukları raftan indirerek Basın Ahlak Esasları çerçevesinde incelemeye aldık.” ifadelerini kullandı.
Medya haksız suçlamalara karşı duyarlı olmalı
Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Antalya’da düzenlenen bölge toplantısında yaptığı konuşmada, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararlarına duyulan saygı çerçevesinde Basın Ahlak Esaslarına ilişkin süreçte izlenen yol haritasını detaylandırdı. Erkılınç, Anayasa Mahkemesi’nin pilot kararı sonrası alınan Yönetim Kurulu kararının, bu kez Danıştay 10. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma kararı doğrultusunda geri çekildiğini belirtti. Aradan geçen sürede herhangi bir işlem yapılmadığını ve bu sayede yaklaşık 10 milyon TL’lik kamu kaynağının dava gideri ve tazminat olarak harcanmasının önüne geçildiğini ifade etti.
Medyaya da çağrıda bulunan Erkılınç, “3 yıldır tek bir karar almadığımız halde sanki bir karar vermişiz de Anayasa Mahkemesi bizi haksız bulmuş gibi Kurumumuz, basın aracılığıyla suçlanmaya devam ediliyor. Kimse Anayasa Mahkemesi’nin benzer konudaki önceki kararından bahsetmiyor. Mahkeme, son kararında da Kurumumuzun bu konuda inceleme yapma yetkisinin bulunduğunu açıkça ifade ediyor. Sadece ‘yaptırıma dair sınırı, çerçeveyi iyi çiz’ diyor, hepsi bu. Bilgi eksikliği veya kasıtlı olarak Kurumumuzu eleştirenler bir kenara en azından meslektaşlarımız bu haksızlığı bizlere reva görmesinler. İyi niyetimiz apaçık ortadayken şimdi incelediğimiz dosyalar üzerinden gelebilecek eleştirilere ve haksız suçlamalara lütfen izin vermeyin” şeklinde konuştu.
Kurumun temel görevinin, objektif kriterlere dayalı biçimde basını desteklemek olduğunu vurgulayan Erkılınç, nitelikli yayıncılığı öncelemeye ve bu yöndeki teşvikleri sürdüreceklerini belirtti.
Genel Müdür Erkılınç’ın değerlendirmelerinin ardından toplantı, katılımcıların soruları ve görüşlerinin alınmasıyla tamamlandı. Toplantıya Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Antalya Bölge Müdürü İdris Cirit de katılım sağladı.
Bölge toplantıları, 13 Mayıs 2025 Salı günü Adana’da gerçekleştirilecek buluşmayla devam edecek.