İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, başkent Tahran’da Şehit Kemal Harrazi Belge ve Müze Merkezi’nin açılışına katıldı. Burada konuşan Arakçi, son bir buçuk yılda bölgede yaşanan savaşların güvenlik koşullarını değiştirdiğini ifade ederek, Hürmüz Boğazı’nın yönetiminin de bu süreçten etkileneceğini belirtti.
İran basınında yer alan açıklamalara göre Arakçi, “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, Hürmüz Boğazı’nın yönetimi eskisi gibi olmayacak” dedi.
Hürmüz Boğazı için Umman ile görüşmeler
Boğazdaki geçiş güzergahları ve yönetim şeklinin yeni koşullar doğrultusunda yeniden değerlendirileceğini kaydeden Arakçi, bu konuda Umman ile istişarelerde bulunulacağını bildirdi. Arakçi, müzakere edilen konuların görüşülmeye devam edeceğini belirterek, ABD gibi yabancı güçlerin bölgedeki varlığının güvensizliğe neden olduğunu savundu.
“Savaşın tüm cephelerde sona ermesi gerekiyor”
ABD ile yürütülen dolaylı görüşmelere de değinen Arakçi, savaşın tüm cephelerde sona ermesi gerektiğini dile getirdiklerini söyledi.
Savaş sonrasına odaklandığını belirten Arakçi, İran’a yönelik yeni bir saldırının önceki savaşlardan farklı bir sonuç doğurmayacağını ileri sürdü.
Bölgede yeni güvenlik yapısı çağrısı
Arakçi, bölgede yeni bir güvenlik yapısının oluşturulması için ortak mutabakata varmaya çalıştıklarını ifade ederek, istikrar ve barışın sağlanmasının yolunun bu tür bir anlaşmadan geçtiğini savundu.




