Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde ziyarete açılan ‘Bir Vizyonun Doğuşu: Geleceğe Miras Projesi – Arkeolojinin Altın Çağı’ sergisinde toplam 570 tarihi eser yer aldı. Serginin en dikkat çeken parçası, ABD’den Türkiye’ye iadesi sağlanan Roma İmparatoru Marcus Aurelius’a ait bronz heykel oldu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanı Arkeolog Zeynep Boz, “Bu eser, yıllar önce kaçırıldıktan sonra Türk halkıyla ilk kez yeniden buluşuyor” dedi.
İade Edilen Eserlerin Sayısı Artıyor
Zeynep Boz, 2025 yılı içerisinde şu ana kadar 23 eserin Türkiye’ye kazandırıldığını belirterek, özellikle Bubon Antik Kenti’nden kaçırılan heykel ve büstlerin iadesine dikkat çekti. Boz, “1960’lı yıllarda yasa dışı kazılarla yurtdışına çıkarılan birçok eser, oluşturduğumuz somut deliller sayesinde ülkemize geri getirildi. Hedefimiz, bu iade süreçlerini hız kesmeden sürdürmek” ifadelerini kullandı.
90 Kazının Eserleri Sergide
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Arkeolog Bülent Gönültaş ise sergide yer alan eserlerin bir kısmının “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında yürütülen 90 farklı arkeolojik kazının sonucu olduğunu söyledi. Gönültaş, “Seramikten bronza, mermer heykellerden su altı buluntularına kadar çok sayıda eser ilk kez halkla buluşuyor. Bu zenginlik, Türkiye’nin arkeolojik mirasını gözler önüne seriyor” dedi.
Kaçakçılıkla Mücadele Süreci Devam Ediyor
Gönültaş ayrıca, hem yurt dışındaki eserlerin iadesi hem de yurt içinde kaçak kazılarla mücadele konusunda çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Kolluk kuvvetlerimizin de desteğiyle yurt dışına kaçırılmadan yakalanan çok sayıda eserimiz var. Bunlardan da bazılarını bu sergide görebilirsiniz. Herkesi bu anlamlı sergiye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.