Güncel

Yeni cumhurbaşkanlığı kabinesinde kimler yer alacak? Hangi isimler düşünülüyor?

Abone Ol

14 Mayıs’ta yapılan milletvekili seçimlerinin kesin sonuçları daha ilan edilmiş değil. YSK’nin ise milletvekili sonuçlarını kesin olarak birkaç gün içinde açıklaması bekleniyor. Kesin sonuçların ilan edildikten sonra üçüncü gün, Meclis Genel Kurulu’nun ilk toplantısı da gerçekleştirilecek. Eğer sonuçlar 29 Mayıs’ta ilan edilirse Meclis, 1 Haziran Perşembe gününde toplanacak. Milletvekilleri yeminlerini edecek.

Devlet Bahçeli “Geçici Meclis Başkan” olacak

28. Yasama Dönemi Meclis’inin, yeni başkan seçilene kadar en yaşlı üye sıfatıyla, “geçici Meclis Başkanı” MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olacak. Milletvekillerinin yemin etmesiyle beraber Meclis Başkanlığı seçim takvimi oluşmaya başlayacak. MHP’li kurmayların yorumuysa“Sayın Cumhurbaşkanının isteğiyle Bahçeli geçici başkanlık yapmayı kabul etti. Ancak Meclis Başkanlığı’na sıcak bakmaz, 50 milletvekili ile Meclis Başkanlığı’nı doğru bulmaz” şeklinde oldu.

Cumhurbaşkanı ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV – a Haber ortak yayınında gündeme soruları yanıtlamıştı. Erdoğan “Büyük ve güçlü Türkiye idealimize gönül vermiş kadrolarla yola devam edeceğiz.” demiş ve “Kadroları yenilmekten hiçbir zaman geri durmadık, yine durmayacağız. Dinamik ekiplerle yolumuza devam ettik. Pek çok değerli ismimiz mevcut. Kabinemizde Türkiye Yüzyılı vizyonuna ayak uyduracak isimler olacak.” cümlelerine yer vermişti.

Yani kabinede kimler olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla Sağlık ve Kültür ve Turizm bakanları haricinde 15 bakan milletvekili oldu. Yeni dönem Cumhurbaşkanlığı Kabinesi için Erdoğan’ın milletvekili seçilmiş olan yalnızca 3 isimle yoluna devam edebileceği konuşulanlar arasında. Bu isimler ise Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğu dile getirilenler arasında. Erdoğan’ın 3 dönem kuralı sebebiyle de milletvekili adayı olarak gösterilmeyen parti kadrolarından bazı kişileri de kabineye alabileceği konuşulanlar arasında yer alıyor.

Tartışmalı isimler

AK Parti kulislerine göreyse, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya yardımcılarının atanması konusunda, Cumhur İttifakı’nın diğer büyük partisi olan MHP’nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin tavırlarının belirleyici olacağı söyleniyor. Devlet Bahçeli’nin, MHP’den de bir kişinin cumhurbaşkanı yardımcısı olmasını istemesi durumdaysa BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’nin de cumhurbaşkanı yardımcısı olmasına kesin gözüyle bakılıyor. Mustafa Destici, milletvekili seçilemedi, ittifakın diğer bir partisi Yeniden Refah Partisi Başkanı Fatih Erbakan’ın bu durumda bir diğer cumhurbaşkanı yardımcısı olarak adı yer alıyor. Kulislerden gelen bilgi ve yorumlara göre Devlet Bahçeli’nin ittifak partilerinin yardımcılıklarına sıcak bakması veya gerek görmemesi durumunda Erbakan ve Destici kabinede yerlerini alabilir. İçişleri Bakanlığına ise Soylu’nun devam etmemesi durumunda, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın geçmesi veya Efkan Ala’nın geçeceği üzerine konuşmalar geçiyor. Soylu ise Ak Parti Grup Başkan Vekilliği ya da Meclis Başkanlığına düşünülüyor.

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı kim olacak?

Kabineyle alakalı en çok merak edilen diğer soru ise Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin görevde kalıp kalmayacağı. Milletvekili seçilen Nurettin Nebati’nin, göreve devam etmeyeceği konuşulurken yeni bakanın belirlenmesinde Mehmet Şimşek’in kararının belirleyici unsur olacağı dikkat çekiyor. Mehmet Şimşek’in bakan olarak yeni kabinede görev almazsa Cumhurbaşkanlığı Ekonomik Politikalar Kurulu’nda yer alması kesin olarak görülüyor. Kulislerden gelen bilgilerde, AK Parti listelerinden seçimlere giren, Meclis’te dört vekil çıkartan HÜDA PAR’lı bir kişinin de kabinede yer alması ya da başka bir göreve getirilmesi zor duruyor.