Osman ve Mizgin Tutar'ın 3 çocuğundan 4 yaşındaki oğulları, 16 günlük kardeşi Muhammed Boran’ın tadına bakması için ağzına badem şekeri bıraktı. Durumu gören büyük kardeşi, bu sırada mutfakta bulaşık yıkayan annesi Mizgin'e haber verdi. Muhammed Boran'ın nefes alamadığını gören anne, Heimlich manevrası uyguladı. Şekeri çıkaramayan Mizgin Tutar, durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne anlattı. Adrese gönderilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesi sonrası Muhammed Boran bebek, Batman Eğitim Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Gerçekleştirilen kontrollerde, badem şekerinin bebeğin yemek borusuna takıldığı belirlendi. Salyasını dahi yutamayan Muhammed bebeğin yemek borusundaki badem şekeri, Çocuk Cerrahisi uzmanı doktor Selim Özkaya ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyon sonucunda çıkarıldı.

Bu tür olaylara karşı dikkatli olunması uyarısı yapan Doktor Özkaya, "16 günlük bebeğimizin ağzına, evde 4 yaşındaki ağabeyi badem şekeri koymuş. Sonrasında ağzından salyalar akması ve morarma şikayeti olmuş. Annesine haber vermişler. İlk olarak Heimlich manevrası yapmışlar ama çıkaramamışlar. Hastanemize başvurduklarında çocuk salyasını yutamıyordu. Biz görüntülemelerde de bu yuttuğu badem şekerinin yemek borusunda kaldığını tespit ettik ve hastamıza ameliyathanede işlem yaptık. Genel anestezi altında hastamızın yemek borusunun ilk darlığında bulunan badem şekerini çıkardık. Sonrasında hastamızı yeni doğan yoğun bakımda takip ettik. Herhangi bir sıkıntısı olmadı. Rahat uyandı. Şu an herhangi bir sıkıntısı yok. Solunumu rahat. Besleniyor. Taburcu olmasını planlamaktayız" şeklinde konuştu.

‘Bir şey yuttuğu düşünülüyorsa Heimlich manevrası yapılmalı’

Doktor Özkaya, bebeklerin çocuklarla yalnız bırakılmaması gerektiğini belirterek, “Bu vesileyle de aileleri bilgilendirmek adına şunu söyleyebilirim; bu şekilde evde bu tarz kazalar olabilir. Bizim hastamız şanslıydı, çünkü solunum yolunu tam tıkamamıştı ve hastaneye yetişebilmişti. Bu tarz yabancı cisim yutmalarda özellikle küçük bebeklerde çok sık karşılaştığımız bir durum değil. Bu yüzden aileleri bilinçlendirmek adına bu tarz büyük kardeşleri çocukların yanında yalnız bırakmamaları, özellikle bu tarz olayların yaşanmaması adına aileleri uyarmak istiyoruz. Aileler özellikle böyle bir durumla karşılaştıklarında ilk ağız bölgesine bakmaları lazım. Çünkü oyuncak parçası gibi cisimler görülebilir. Gördükleri gibi onu almaları lazım. Bir şey yuttuğunu düşünüyorsak Heimlich manevrası dediğimiz teknikle özellikle bu tarz bebeklerde göğsünü el üzerine yatırarak sırtına vurmamız lazım, baş aşağı. Yine de tabi bundan sonra da bir doktor muayenesi de önemli" dedi.

"Bir anlık dalgınlıkla ani şeyler olabiliyor"

Doktor Özkaya ve ekibine teşekkür eden Osman Tutar şu ifadeleri kullandı:

Güneş kremlerinde sahteciliğe karşı dikkat
Güneş kremlerinde sahteciliğe karşı dikkat
İçeriği Görüntüle

"Tadı güzeldir diye kardeşinin ağzına da koymuş ve ablası bir an görmüş, bebeğin nefesi kesilmiş. Annesine haber vermiş. Koşmuş ve acilen hastaneye kaldırmak zorunda kaldık. Batman Eğitim Araştırma Hastanesi'ne geldik hocamızın yanına. Allah razı olsun çok güzel bir müdahaleyle çıkardı. Çok teşekkür ederiz. Güzel ilgilendiler. Tavsiye ediyoruz ki, çocuklarına herkes dikkat etsin. Bir anlık dalgınlıkla ani şeyler olabiliyor."

Kaynak: DHA