Nature dergisinde yayımlanan makale, dört farklı soğutma teknolojisinin enerji tüketimi, su kullanımı ve sera gazı emisyonları üzerindeki etkilerini gözler önüne seriyor.

Microsoft araştırmacıları, veri merkezlerinin yalnızca işletim sürecindeki değil; ham madde temininden donanım üretimine, nakliyeye ve nihai bertarafa kadar tüm çevresel etkilerini hesapladı. Araştırma, özellikle yapay zekâ çağında hızla artan dijital altyapı ihtiyacının çevreye maliyetine dair çarpıcı veriler sunuyor.

Microsoft Bulut Operasyonları ve Yenilik biriminde sistem teknolojisi direktörü olan ve çalışmanın liderliğini üstlenen Husam Alissa, veri merkezlerinin çevresel etkilerinin erken aşamalarda dikkate alınması gerektiğini belirtti. Alissa, “Bu çalışmayla mühendislik kararlarını yönlendirecek yaşam döngüsü değerlendirme araçlarını sektörle paylaşıyoruz,” dedi.

Soğuk plakalar ve sıvı soğutma öne çıkıyor

İki yıl süren araştırmada hava soğutma, soğuk plakalar, tek fazlı daldırma ve iki fazlı daldırma sistemleri incelendi. Bulgulara göre, soğuk plaka ve sıvı soğutma teknolojileri sera gazı emisyonlarını %15-21, enerji tüketimini %15-20, su kullanımını ise %31-52 oranında azaltıyor. Bu oranlar yalnızca sistemlerin çalışması sırasında değil, üretim ve altyapı süreçleri boyunca elde edilen verileri kapsıyor.

Türk bilim insanının yaptığı giyilebilir ultrason cihazı uzayda
Türk bilim insanının yaptığı giyilebilir ultrason cihazı uzayda
İçeriği Görüntüle

Ancak iki fazlı daldırma soğutma yönteminde kullanılan PFAS gibi maddelerin Avrupa ve ABD'de düzenleyici incelemeye takılması, bu yöntemin geleceği üzerinde soru işaretleri oluşturuyor. Microsoft şu an bu teknolojiyi kullanmasa da, araştırmalarına devam ediyor.

Yenilenebilir enerjiyle etki yüzde 90 azalabilir

Nature’daki çalışmada dikkat çeken bir başka bulgu ise enerji kaynağının rolü. Şebeke elektriği yerine %100 yenilenebilir enerji kullanımı, hangi soğutma yöntemi uygulanırsa uygulansın sera gazı emisyonlarında %85-90’a varan bir azalma sağlıyor.

Microsoft, bu hedef doğrultusunda yerel şebekelerin yetersiz kaldığı durumlarda başka bölgelerden eşdeğer miktarda yenilenebilir enerji satın alarak karbon nötr olma yolunda ilerliyor.

Muhabir: HABER MERKEZİ