AA muhabirinin Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, vergi dairelerine yönelik borçların taksitlendirilmesine imkan sunan düzenlemeye ilişkin başvuru süreci devam ediyor.

Düzenlemeyle beraber, vergi dairesince takip edilen ve 5 Haziran itibarıyla vadesi geldiği halde 16 Haziran'a kadar ödenmemiş kamu alacakları taksitlendirilebiliyor. Gelir, kurumlar, katma değer vergileri, harçlar, trafik para cezası, ecrimisil, adli para cezası ve öğrenim kredileri gibi alacaklar bu çerçevede yer alıyor.

Özel tüketim vergisi, 2026 yılı gelir veya kurumlar vergisine dair geçici vergi ile bunlara ilişkin vergi ziyaı cezaları, gecikme faizleri ve zamları, tecil kapsamına girmiyor. Söz konusu vergilere ait beyannameler üzerinden tahakkuk eden damga vergileri ile bunlara ilişkin gecikme zamları da kapsamda yer almıyor.

Yapılacak taksitlendirmelerde uygulanacak tecil faizi oranı senelik yüzde 29 olarak belirlendi.

Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervimizi 785 milyar metreküpe ulaştı
Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervimizi 785 milyar metreküpe ulaştı
İçeriği Görüntüle

Borçları 10 milyon lirayı aşmayanlar için ise teminat aranmadan taksitlendirme yapılabiliyor. Bu tutarı aşanların ise yalnızca aşan kısmın yarısı değerinde teminat göstermesi gerekiyor.

72 aya varan taksit imkanı

Mükellefler, KDV dışında olan borçlarını 72 aya kadar taksitlendirebiliyor. Katma değer vergisinde taksit süresi 12 ay olarak uygulanıyor.

Düzenlemeden yararlanmak için borçluların vergi dairelerine gitmesi şartı ise bulunmuyor. GİB'in internet adresi (gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr) üzerinden veya e-Devlet (turkiye.gov.tr) aracılığıyla elektronik ortamda başvuru yapılıyor.

Mükelleflerin bu imkandan yararlanabilmesi için 31 Ağustos Pazartesi gününe kadar başvuru yapması gerekiyor. Dijital Vergi Dairesi'ne giriş yapan mükellefler, tecil edilebilir borçlarını buradan görebiliyor. Bu kapsamda mükellefler, kendisi için en uygun taksit seçeneğini tercih ederek başvurusunu tamamlayabiliyor.

Bu imkandan yararlanmak isteyen mükelleflerin başvurularını son güne bırakmaması büyük önem taşıyor.

Taksitlendirilen borçlara dair birinci taksit 30 Eylül'e kadar ödenebilecek. İzleyen taksitler de bu ayı takip edecek şekilde aylık yapılacak.

Borçlara dair taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde tecil ihlal edilmiş olacak. Fakat bir takvim yılında en çok iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi ihlal nedeni sayılmayacak.

Muhabir: Mert Davut

Kaynak: AA