Tümörler üzerinde uygulanan 'kriyoablasyon' adlı dondurma tedavisi, dünyada özellikle Amerika, Avrupa ve Uzak Doğu'daki büyük merkezlerde başarılı bir şekilde uygulanıyor. Yöntem, kritik bölgelerde yerleşimli tümörlerin tedavisinde ameliyatsız çözüm imkanı veriyor. AÜ Girişimsel Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Özhan Özgür, kriyoablasyon tekniğinde özel iğnelerle tümöre radyolojik görüntüleme eşliğinde ulaşılarak, ani dondurma ve çözülme işlemleri ile tümörlü hücrelerin yok edilmesinin amaçlandığını belirtti.

'Bu yöntem tümörü yok etmeyi hedefliyor'

Dr. Özhan Özgür, yöntemin sadece lokal anestezi ile gerçekleştirilebildiğini ifade ederek, “Bu yöntem hastalar tarafından çok iyi tolere ediliyor. Sadece lokal anestezi ile yapılabiliyor ve hastalar aynı gün taburcu olabiliyor. Bu yöntem tümöre, radyolojik görüntüleme teknikleri kullanılarak özel iğnelerle hızla ulaşıp ani donma sağlayıp sonrasında çözünmesi ile beraber tümörü öldürme, yok etme hedefini taşıyor. Son derecede başarılı bir yöntem. Orta ve uzun vadede sonuçları yavaş yavaş çıkıyor" şeklinde açıkladı.

'Ameliyat sonrası kanama riski az'

Dr. Özgür, “Tek böbrekli hastalarda veya ameliyatla alınması riskli olan tümörlerde bu teknik hayati öneme sahip. Ameliyat yapılamayan vakalarda çok etkili bir alternatif sunuyor. İşlem sonrası kanama riski çok düşük. Cihazın kanamayı önleyici özel bir kapatma özelliği var. Böylece risk yok denecek kadar aza indiriliyor" dedi.

ABB'den miniklere diş sağlığı eğitimi
ABB'den miniklere diş sağlığı eğitimi
İçeriği Görüntüle

'1-2 hafta sonra yapılan kontrollerde tümör görünmez hale geliyor'

Orta ve uzun vadeli sonuçların umut verici olduğunu, hastaların genellikle işlemden 1-2 hafta sonra yapılan kontrollerde tümörün görünmez duruma geldiğini ifade eden Dr. Özgür, “Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak, kamu hastaneleri arasında bu tedaviyi destekle birlikte uygulayan sayılı üniversiteler arasındayız" diye vurguladı.

Kaynak: DHA