ABD Başkanı Donald Trump, Oval Ofis'te düzenlenen başkanlık kararnamesi imza töreninin ardından İran ile devam eden diplomatik sürece ilişkin açıklamalarda bulundu. Tahran ile müzakerelerin yeniden başladığını belirten Trump, İran yönetiminin zaman zaman görüşmeler konusunda çelişkili açıklamalar yaptığını öne sürdü.

Trump, görüşmelerin İran'ın talebi doğrultusunda yürütüldüğünü savunarak, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar ve diğer bazı ülkelerin de sürece destek verdiğini söyledi. Trump, "Bu, onların iyi bir anlaşma yapması için son şansı." ifadelerini kullandı.

Hürmüz Boğazı ve nükleer program gündemde

İran ile yürütülen temaslarda öncelikli konunun Hürmüz Boğazı olduğunu dile getiren Trump, boğazdan geçen ticari gemilerden İran'ın herhangi bir ücret almaması gerektiğini savundu. Trump, Hürmüz Boğazı'nın tamamen açık kalmasının uluslararası ticaret açısından önem taşıdığını belirtti.

Fransa'nın Aude Vilayeti Yanıyor
Fransa'nın Aude Vilayeti Yanıyor
İçeriği Görüntüle

ABD Başkanı, Hürmüz Boğazı konusunun ardından İran'ın nükleer kapasitesinin masaya yatırılacağını ifade etti. Trump ayrıca, İran'ın ABD ile müzakere etmediği yönündeki açıklamalarından rahatsızlık duyduğunu belirterek, diplomatik sürecin şeffaf şekilde yürütülmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak: DHA