Silivri açıklarında meydana gelen ve Tuğberk İmamoğlu ile ALSU isimli gemilerin karıştığı deniz kazasına ilişkin soruşturma sürüyor. Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan ALSU gemisinin 1'inci kaptanı Ahmet Erarslan ile 3'üncü kaptanı Murat Evciman, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Soruşturma kapsamında 4 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Tutuklanan iki kaptanın hakimlikte verdiği ifadeler de ortaya çıktı.

Kaza sırasında geminin kumandası 3'üncü kaptandaydı

ALSU gemisinin 1'inci kaptanı Ahmet Erarslan, kazanın meydana geldiği sırada istirahatte olduğunu ve geminin sevk ve idaresinden 3'üncü kaptan Murat Evciman'ın sorumlu olduğunu söyledi. Yaklaşık bir ay önce ALSU gemisinde göreve başladığını belirten Erarslan, kaza sırasında bir çarpışma sesi duyduğunu ve ardından güverte reisinin "Çarpıştık" diye bağırdığını ifade etti. Köprü üstüne çıktığında 2'nci kaptan Barış Hazar ile 3'üncü kaptan Murat Evciman'ın bulunduğunu belirterek, kendisine kazanın meydana geldiğinin söylendiğini anlattı.

Rojin Kabaiş dosyasında yeni gelişme
Rojin Kabaiş dosyasında yeni gelişme
İçeriği Görüntüle

"Yaklaşık 1-2 dakika içerisinde gemi kayboldu"

Erarslan, köprü üstüne çıktığında Tuğberk İmamoğlu isimli gemiyi sancak kıç omuzluğunda ve ışıkları yanar halde gördüğünü belirtti. İki gemi arasındaki mesafenin yaklaşık 300 metre olduğunu söyleyen Erarslan, kendi gemilerinin sola dönüş yaptığını kaydetti.

Dönüşün tamamlanmasına yakın Tuğberk İmamoğlu'nun ışıklarının tamamen kaybolduğunu ifade eden Erarslan, yaklaşık 1-2 dakika sonra geminin radarda da görünmediğini söyledi. Erarslan, bunun üzerine Sektör Marmara ile iletişime geçerek durumu bildirdiğini belirtti.

"Gemide gözcü bulundurmak kaptanın inisiyatifine bağlı"

Kaza sırasında gemide ayrıca bir gözcü bulunmadığını belirten Erarslan, gözcü bulundurulmasının kaptanın inisiyatifinde olduğunu ve özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde gözcü bulunması gerektiğini ifade etti. Tuğberk İmamoğlu'nun kendilerine "İskeleye al" şeklinde uyarıda bulunduğunu söyleyen Erarslan, kendi gemilerinin iskeleye yöneldiğini, ancak karşı geminin sancağa dönmesi nedeniyle çarpışmanın yaşandığını savundu. Erarslan, bilirkişi raporunda kendisiyle ilgili yapılan kusur tespitlerini kabul etmediğini belirterek, kazada herhangi bir kusurunun bulunmadığını öne sürdü.

Ayrıca ALSU gemisinin AIS cihazının aktif olduğunu, Tuğberk İmamoğlu'nun AIS cihazının ise kapalı olduğunu iddia eden Erarslan, karşı gemiyi yalnızca radar üzerinden takip edebildiklerini söyledi.

"Rotasını benim üzerime doğru çevirdi"

ALSU gemisinin 3'üncü kaptanı Murat Evciman ise kazanın meydana geldiği sırada geminin kumandasının kendisinde olduğunu söyledi. Meslekte 7 aylık tecrübesi bulunduğunu belirten Evciman, 31 Temmuz 2026'da ALSU gemisine katıldığını ifade etti. Tuğberk İmamoğlu isimli geminin telsizden "İskeleye al" şeklinde seslenmesi üzerine radar ekranından karşı gemiyi gördüğünü anlatan Evciman, kendi gemisini önce yaklaşık 5 derece, daha sonra yaklaşık 9 derece iskeleye aldığını belirtti.

İki gemi arasındaki mesafenin önce 700-800 metre, ardından 500 metreye kadar düştüğünü söyleyen Evciman, bu aşamaya kadar herhangi bir sorun olmadığını savundu. Evciman, "Aramızdaki mesafe 500 metreye kadar kalınca Tuğberk İmamoğlu gemisi birden sancağını alıp rotasını benim üzerime doğru çevirdi" dedi. Evciman, karşı geminin üzerine doğru geldiğini fark edince telsizden uyarıda bulunduğunu belirterek, "Tuğberk İmamoğlu, üstüme doğru geliyorsun, gelme" şeklinde seslendiğini söyledi.

"Bilirkişi raporundaki tespitleri kabul etmiyorum"

Evciman, karşı geminin sancağa dönmeye devam etmesi üzerine kendi gemisinin rotasını yeniden iskeleye doğru çevirdiğini ifade etti. Buna rağmen Tuğberk İmamoğlu'nun üzerlerine doğru gelmeye devam ettiğini belirten Evciman, çarpışmanın karşı geminin iskele baş omuzuyla ALSU'nun sancak baş omuz kısmı arasında gerçekleştiğini söyledi. Kazanın hemen ardından köprü üstüne çıkarak durumu bildirdiğini anlatan Evciman, yaklaşık 20 saniye sonra 2'nci kaptan Barış Hazar'ın köprü üstüne geldiğini ve gemiyi sağa çevirerek karşı gemiden uzaklaştırdığını ifade etti.

Çarpışmadan yaklaşık 10-15 dakika sonra Sektör Marmara'ya bilgi verildiğini belirten Evciman, kazanın karşı geminin rotasını ALSU'nun üzerine çevirmesi nedeniyle meydana geldiğini savundu. Evciman da bilirkişi raporunda kendisi hakkında yapılan kusur tespitlerini kabul etmediğini belirterek, kazada herhangi bir kusurunun bulunmadığını söyledi. Tuğberk İmamoğlu'nun AIS sinyalinin görünmemesi nedeniyle Sektör Marmara tarafından kendisine herhangi bir uyarı yapılmadığını da ifade eden Evciman, yaşanan olaydan dolayı üzgün olduğunu dile getirdi.

Kaynak: DHA