Hastaneden yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 salgını, bir virüsün yalnızca bedeni değil, ekonomiyi, psikolojiyi ve sosyal hayatı nasıl etkileyebileceğini gözler önüne sermişti. Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, 27 Aralık Uluslararası Salgına Hazırlık Günü dolayısıyla uyarı yaptı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Diktaş, hazırlığın sadece devletin değil, bireyin de görevi olduğunu aktardı.
Salgınların yalnızca fiziksel sağlığı tehdit etmediğine dikkati çeken Diktaş, bu süreçlerin toplumda ciddi sosyolojik ve psikolojik sorunlara yol açtığına vurgu yaptı.
Diktaş, salgın dönemlerinde günlük yaşamın aksadığını, ekonomik kayıpların arttığını ve toplum genelinde stres düzeyinin yükseldiğini belirtti.
Salgınlara hazırlığın ilk adımının doğru bilgi olduğuna değinen Diktaş, şunları söyledi:
'Salgına yol açabilecek hastalıklar hakkında güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek son derece önemlidir. Bu noktada ülkemizde en güvenilir kaynak her zaman Sağlık Bakanlığının verileri ve uyarılarıdır. Salgınların kontrol altına alınmasında aşılar kritik rol oynuyor. Grip, zatürre ve çocukluk çağı aşıları mutlaka düzenli şekilde yaptırılmalıdır. Kovid-19 salgınının kontrol altına alınmasındaki en önemli faktörlerden biri aşılamaydı. Aşıların güvenli ve etkili bir korunma yöntemi olduğunu hep birlikte yaşadık.'
Diktaş, salgın dönemlerine bireysel hazırlığın da büyük önem taşıdığını ifade etti, 'Evlerde maske, ateş ölçer gibi temel ekipmanların bulundurulması gerekir. Olası bir salgın durumunda izolasyon, beslenme ve barınma koşullarının önceden planlanması önemlidir.' değerlendirmesini yaptı.
Salgınla mücadelede insan kaynağının korunmasının hayati olduğunu vurgulayan Diktaş, sağlık çalışanlarının aşılanmasının ve maske, gözlük, siperlik, koruyucu önlük gibi ekipmanları eksiksiz kullanmasının salgın yönetiminin temel unsurlarından olduğunu kaydetti.




