Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, 1 gigawatt (GW) kapasite sınırını aşan "Colossus 2" süper bilgisayarını hizmete aldı.

Bu devasa donanım, yapay zekanın sadece metin ve ses değil, karmaşık fiziksel dünya problemlerini çözme kapasitesini bir üst seviyeye taşımayı hedefliyor.

ASELSAN'dan Suriye Görevi
ASELSAN'dan Suriye Görevi
İçeriği Görüntüle

BİR ŞEHRİN ENERJİSİ KADAR GÜÇ

Colossus 2 süper bilgisayarı gücünü NVIDIA’nın en gelişmiş çiplerinden alıyor. Sistem halihazırda 200.000’den fazla NVIDIA H100 ve yeni nesil Blackwell (GB200/GB300) çiplerini bir arada çalıştırıyor. Toplam hedef ise 1 milyon GPU seviyesine ulaşmak.

Bu kadar yüksek yoğunlukta çalışan çipleri soğutmak için ise Supermicro tarafından özel olarak tasarlanmış, dakikada on binlerce litre su çeviren sıvı soğutma sistemleri kullanılıyor.

COHERENT EĞİTİM YETKİNLİĞİ

Colossus 2 süper bilgisayarı rakiplerinden ayıran en önemli özellik ise binlerce ayrı sunucu olarak değil, tek bir devasa makine gibi hareket edebilmesidir.

Sunucular arasındaki veri akışı, NVIDIA’nın Spectrum-X Ethernet platformu ve BlueField-3 SuperNIC teknolojisi ile sağlanıyor. Bu sayede veri paketleri arasında hiçbir gecikme yaşanmadan, trilyonlarca parametreli modeller (Grok-4 ve Grok-5 gibi) eşzamanlı olarak eğitilebiliyor.

HIZ REKORU: 122 GÜN

Oracle veya Microsoft gibi dev firmalar bu tarz bir süper bilgisayar sistemini kurmak için 15-24 ay gibi süreler ihtiyaç duyarken, xAI Colossus 1 için 122 gün bekledi. Şirket içerisinden edinilen bilgilere göre ise Colossus 2'nin kurulumu çok daha kısa sürede gerçekleşti.

TARTIŞMALAR

Bu kadar büyük bir gücün yan etkileri de oldu. Bilim ve teknoloji dünyasında ise başlıca tartışma konuları;

  • Enerji İhtiyacı: Yerel elektrik şebekesinin (MLGW) bu devasa yükü taşıyamaması üzerine xAI, bölgeye onlarca doğal gaz türbini kurdu. Bu durum, çevre izinleri konusunda EPA (Çevre Koruma Ajansı) ile hukuki süreçlerin başlamasına neden oldu.

  • Su Tüketimi: Soğutma kulelerinin günlük milyonlarca litre su tüketmesi, bölgedeki su kaynakları üzerinde baskı oluşturduğu için eleştiriliyor.

Muhabir: Barış Berkant Oğuz