Boğaziçi Üniveritesi Felsefe Bölümü mezuniyet töreninde bir öğrencinin, diplomasını alırken akademisyen hocasıyla fotoğraf çektirme talebini reddettiği gerekçesiyle mezun kartının iptal edildiği ve 5 yıl boyunca kampüse giriş yasağı aldığı iddiası kamuoyunda tartışma yarattı. İddiaların ardından CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla duruma tepki gösterdi.

Fotoğraf şartı tartışma yarattı

Tanal, üniversitelerin yönetmeliklerinde diploma alabilmek için öğretim üyesiyle fotoğraf çektirme zorunluluğu bulunup bulunmadığını sorguladı. Tanal, bir öğrencinin fotoğraf çektirmeyi reddettiği için diplomasının verilmemesi, fiziksel müdahaleye maruz kalması ya da mezuniyet hakkının engellenmesinin hukuki dayanağının olmadığını vurguladı.

Mezuniyet hakkı akademik başarıya bağlı

Mahmut Tanal açıklamasında, bir öğrencinin mezuniyet için gerekli tüm dersleri başarıyla tamamlaması, stajını yapması ve akademik koşulları yerine getirmesi halinde diploma almaya hak kazandığını belirtti. Bu hakkın herhangi bir kişisel talebe ya da sembolik uygulamaya bağlanamayacağını ifade eden Tanal, “Sınıfı geçmenin veya diploma almanın ölçütü fotoğraf mı, akademik başarı mı?” sorusunu yöneltti.

Soruşturma çağrısı yaptı

Üniversitelerin kişisel egoların tatmin edildiği yerler değil; bilimin, hukukun ve özgür düşüncenin korunduğu kurumlar olması gerektiğini söyleyen CHP'li vekil, öğrencilerin kişisel tercih haklarına saygı duyulması gerektiğini belirtti. Olayın doğru olması halinde sorumlular hakkında idari ve disiplin soruşturması başlatılması çağrısında bulunan Tanal, öğrencinin diploma hakkının eksiksiz şekilde teslim edilmesi gerektiğini kaydetti.

Muhabir: Haber Merkezi