Güncel

Libya'da "Sel"in izleri

Abone Ol

10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran sel felaketi, özellikle Derne kentini etkileyerek büyük bir salgın hastalık tehdidi yaratıyor. Kentte enkaz altında kalan cesetlerin çürümeye başlaması ve kanalizasyon suyunun içme suyuna karışması durumu her geçen gün daha da kötüleştiriyor. Libya Hastalıklarla Mücadele Merkezi Müdürü Haydar es-Saih'e göre, Derne'de kanalizasyon suyunun içme suyu ile karışması sonucu 150 zehirlenme vakası tespit edildi.

"Hala 10 binden fazla insan kayıp"

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, Derne'de hala 10 binden fazla insan kayıp durumda. Yerel medya ve sahadaki aktivistler, kent sokaklarında kurtlanmış hayvan leşlerinin sıkça görüldüğünü ve çürümüş ceset kokusunun yayıldığını rapor ediyorlar. Enkaz altındaki cesetlerin ve hayvan leşlerinin çürümesiyle yayılan kötü koku, çevre kentlere 40 binden fazla göç veren 200 bin nüfuslu kenti de tehdit ediyor.

Derne üç bölgeye ayrıldı

Bu tehdit, sel felaketinde ölenlerin sayısını artırma riski taşıdığı için Ulusal Birlik Hükümeti doğuda felaket yaşanan kentlerde bir yıl süreyle olağanüstü hal ilan etti. Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Sağlığı Acil Operasyon Odası Başkanı Cibril Abdusselam, Derne'nin "ağır hasarlı," "hassas" ve "güvenli" olmak üzere üç bölgeye ayrıldığını duyurdu. Abdusselam, ağır hasarlı bölgenin yaşanamayacak durumda olduğunu ve boşaltılması gerektiğini belirtti.

"Halk acilen aşılanmalı"

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, kentin boşaltılmasına karşı çıkarken, El-Beyda Belediyesi Acil Sağlık Komitesi Başkanı Abdurrahim Mazik, bölgedeki halkın ve kurtarma ekiplerinin acilen aşılanması gerektiğini vurguladı, çünkü bu çevre felaketi daha da kötüleştirebilir.

Enkaz altında hala birçok ceset olması ve felakete hazırlıksız yakalanılması, kefen sıkıntısına neden oldu. Bu nedenle İçişleri Bakanlığına bağlı Er-Rada Terör ve Organize Suçlarla Mücadele Teşkilatı, Derne'ye kefen taşıyan bir konvoy gönderdi. Libya Müftülüğü ise Facebook sayfasından, "zaruret halinde erkek ve kadın da olsalar birkaç cenazenin tek bir kefenle kefenlenmesi ve aynı kabre defnedilmesinin caiz olduğu" yönünde bir fetva yayımladı. Cesetlerin çürümüş olması nedeniyle alelacele toplu mezarlara gömülmeleri gerekiyor.