ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile yürütülen müzakerelerin “düzenli ve yapıcı” ilerlediğini açıklaması, küresel piyasalarda risk iştahını artırdı. Washington ile Tahran arasında özellikle Hürmüz Boğazı’nın yeniden tam kapasiteyle işlerlik kazanmasına yönelik uzlaşma beklentileri güçlenirken, petrol fiyatlarında sert düşüş, hisse piyasalarında ise yükseliş görüldü.

Enerji arzına ilişkin kaygıların azalmasıyla birlikte enflasyon baskılarının hafifleyebileceği beklentisi öne çıkarken, yatırımcıların odağı bu hafta açıklanacak ABD büyüme ve enflasyon verilerine çevrildi.

ABD-İran görüşmeleri piyasalara moral verdi

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD ile İran arasında olası bir anlaşma için “iyi bir noktada” olunduğu belirtilirken, sürecin birkaç gün içinde tamamlanabileceği ifade edildi. Ayrıca The New York Times gazetesinde yer alan ve tarafların Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması konusunda uzlaşı sağladığı yönündeki haberler piyasalardaki iyimserliği destekledi.

Söz konusu gelişmeler, jeopolitik tansiyonun düşeceğine yönelik beklentileri artırırken enerji maliyetleri üzerindeki baskıyı da azalttı. Küresel petrol arzının kesintisiz devam edeceği düşüncesiyle Brent petrolün varil fiyatı haftaya yüzde 5,81 düşüşle 94,8 dolardan başladı.

Enerji fiyatlarındaki gerileme, küresel enflasyon görünümüne ilişkin kaygıları da hafifletti. Güvenli liman talebinin zayıflamasıyla dolar endeksi yüzde 0,2 düşüşle 99 seviyesine geriledi.

Buna rağmen para piyasalarında, Federal Reserve System’in yılın kalan bölümünde sıkı para politikasını sürdürebileceği beklentileri güçlü kalmaya devam etti. Analistler, bu hafta açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ve büyüme verilerinin Fed’in yol haritası açısından kritik olacağını belirtiyor.

Öte yandan altının ons fiyatı yüzde 1,2 yükselişle 4 bin 561 dolara çıktı.

Doğal gazda tarife kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
Doğal gazda tarife kararı Resmi Gazete’de yayımlandı
İçeriği Görüntüle

Avrupa ve Asya borsalarında yükseliş öne çıktı

Avrupa piyasalarında da ABD-İran hattındaki olumlu hava etkisini gösterdi. Enerji fiyatlarındaki gerilemenin enflasyon baskılarını hafifletebileceği beklentisiyle endeks vadeli kontratlar haftaya pozitif başladı.

Christine Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın enflasyon hedefi doğrultusunda veriye bağlı hareket etmeyi sürdüreceğini belirtirken, Ursula von der Leyen de ABD ile İran arasında anlaşmaya yönelik ilerlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı.

Asya tarafında ise yarı iletken hisseleri öncülüğünde yükselişler dikkat çekti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 3,2 yükselerek rekor seviyelere yaklaşırken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 değer kazandı.

Analistler, enerji fiyatlarının hâlâ yüksek seviyelerde bulunmasının bölge ekonomileri üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiğini ifade ediyor.

Borsa İstanbul’da takas tarihleri değişiyor

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da cuma günü güçlü alımlar öne çıktı. BIST 100 endeksi günü yüzde 4,89 yükselişle 13.808,20 puandan tamamladı.

Kurban Bayramı nedeniyle pay piyasasında takas tarihlerinde değişikliğe gidilecek. Buna göre cuma günkü işlemlerin takası 1 Haziran Pazartesi günü yapılacak. Bugün ve salı günü gerçekleştirilen işlemlerin takası ise 2 Haziran Salı günü tamamlanacak.

Borsada yarın yarım gün işlem yapılırken, çarşamba, perşembe ve cuma günleri seans düzenlenmeyecek.

Dolar/TL kuru ise cuma gününü 45,7120 seviyesinde tamamlarken, haftanın ilk işlem gününde bankalararası piyasada 45,7230 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde mayıs ayı ekonomik güven endeksinin takip edileceğini belirtirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.900 ve 14.000 seviyelerinin direnç, 13.700 ve 13.600 puanın ise destek konumunda olduğunu ifade ediyor.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, mayıs ayı ekonomik güven endeksi

ABD, İngiltere, Güney Kore ve Hong Kong'da piyasalar kapalı olacak

Kaynak: AA