Ankara'nın Çubuk ilçesi geçmişinde kendine özel ve unutulmuş bir lezzeti barındırıyor. Çubuk Şarabı, Çubuk'un ünlü bağlarından toplanan üzümlerle üretilen ve bir dönem 'sofra şarabı' kategorisine giren özel ve lezzetli bir içkiydi. Daha sonra üretimin kalitesizleşmesi sonucu itibarını kaybetti ve zaman geçtikçe tarihin tozlu sayfalarındaki yerini aldı.
ÇUBUK VE BAĞCILIK
Çubuk'ta bağcılığın Osmanlı dönemine kadar gittiği ve sınırlı sayıda da olsa şarap üretiminin yapıldığı biliniyor. Cumhuriyet'in ilk yıllarında şarap üretimi artmış ve 'Çubuk Şarabı' markası ortaya çıkmıştı. Şarap, döneminde oldukça beğenilmiş ve 'sofra şarabı' kategorisinde kendine yer bulmuştu.
ŞARABIN KARAKTERİ
Çubuk Şarabını eşsiz kılan detaylardan biri bölgenin eşsiz teruarıdır. Teruar, bir şarabın özelliklerini belirleyen coğrafi, jeolojik ve iklimsel faktörlerin tümünü ifade eder. Çubuk'un karasal iklimi, yazları sıcak ve kurak, kışları ise soğuk ve kar yağışlı geçer. Bu değişken iklim, üzümlerin olgunlaşma sürecinde karmaşık aromalar geliştirmesine olanak tanır.
KALİTESİZLİK KURBANI VE UNUTULMA
Çubuk Şarabı ilk çıktığı yıllarda büyük beğeni toplamış ve sofra şarabı olabilmiştir. Döneminin sayılı markalarında olan şarap gün geçtikçe üretimindeki kalitesizliğin artması sonucu popülerliğini kaybetmiş ve halk tarafından 'ucuz şarap' kategorisine kadar gerilemiştir. Halk tarafından kötü bir imaja sahip olan marka gün geçtikçe daha az tercih edilmiş ve en sonunda tamamen unutulmaktan kendisini alıkoyamamıştır.