Milli Savunma Üniversitesi Harp Enstitüleri’nde konuşan MİT Başkanı İbrahim Kalın, MSÜ’nün yalnızca bir eğitim kurumu olmadığını, aynı zamanda “millet iradesi ve milli bilincin üretildiği bir kale” olduğunu söyledi. Türkiye’nin savunma anlayışının her geçen gün daha da güçlendiğini ifade etti.

Kalın, dünyada artan savaş ve çatışmaların küresel sistemi belirsizlik ve öngörülemezlik baskısı altına aldığını belirtti.

Bölgesel krizler ve Türkiye’nin rolü

Bölgesel gelişmelere de değinen Kalın, ABD ve İsrail ile İran arasındaki gerilimin sadece bölgesel bir güvenlik sorunu olmaktan çıkıp küresel enerji ve ekonomi krizine dönüştüğünü söyledi. Hürmüz Boğazı’nın kritik bir denge noktası haline geldiğini ifade etti.

Türkiye’nin kriz yönetimindeki rolüne dikkat çeken Kalın, “Artık tarihin akışını izleyen değil, o akışa yön veren bir Türkiye var” diyerek ülkenin diplomatik etkinliğinin arttığını vurguladı.

“Terörsüz Türkiye” vurgusu

İbrahim Kalın, “Terörsüz Türkiye” sürecinin bir devlet politikası olarak sürdüğünü belirterek, PKK’nın fesih ve silah bırakma adımları gibi kritik aşamaların dikkatle takip edildiğini söyledi.

Kalın, sürecin toplumun desteğiyle ilerlemesi gerektiğini ifade ederek, terörle mücadelenin hem yurt içinde hem de sınır ötesinde kararlılıkla devam ettiğini dile getirdi. Ayrıca Suriye ve Irak’taki gelişmelerin Türkiye açısından yeni güvenlik fırsatları ve riskleri barındırdığını kaydetti.

Savunma kapasitesi ve yeni güvenlik doktrini

Başkan Kalın, Türkiye’nin savunma ve istihbarat kapasitesinin her geçen gün güçlendiğini belirtti. Siber güvenlikten istihbarata karşı koymaya kadar geniş bir alanda teknolojik ve operasyonel kabiliyetlerin artırıldığını ifade etti.

Damperi açık kalan kamyon yaya üst geçidine çarptı
Damperi açık kalan kamyon yaya üst geçidine çarptı
İçeriği Görüntüle

Türkiye’nin güvenlik doktrinini yalnızca sınır korumasına değil, bölgesel dengeyi sağlamaya ve krizleri kaynağında çözmeye dayandırdığını vurgulayan Kalın, bu yaklaşımın ülkeyi uluslararası arenada daha etkin bir konuma taşıdığını söyledi.

Kaynak: AA