GONCAGÜL KONAŞ

Mobbing Farkındalığı Haftası, 4-10 Şubat tarihleri arasında dünyanın dört bir yanındaki işyerlerinde empati ve dayanışma ruhunu canlandırıyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da iş yerlerindeki mobbing sorununa karşı birlikte hareket etmek ve daha sağlıklı çalışma ortamları oluşturmak için bir fırsat sunuyor.

“MOBBİNG VE BASKILAMA KAYNAKLI VAKALARDA BELİRGİN BİR ARTIŞ”

Çankaya’da çocuk, ergen ve yetişkin terapileri veren bir uzman olarak görev yapan Klinik Psikolog Murat Abaoğlu, kliniğine son zamanlarda yapılan başvurularda mobbing ve baskılama kaynaklı vakalarda belirgin bir artış tespit ettiklerini belirtti. Abaoğlu, Ayrıca, 4-10 Şubat tarihlerinin “Mobbing Farkındalık Haftası” olması nedeniyle, mobbing konusunda toplumda farkındalık oluşturmanın önemli olduğunu vurguladı.

“Öncelikle Mobbingin tanımıyla başlayabiliriz” diyen Abaoğlu, ‘‘Mobbing bir çalışanın diğerleri tarafından sürekli olarak taciz edilmesi, aşağılanması veya dışlanması durumudur.” ifadelerini kullandı. Mobbingin, işyerinde “yıldırma ve bezdirme politikalarıyla” kendini gösterdiğini ve bazen işyeri sahipleri tarafından bazen de çalışanlar arasındaki “içsel çekişmelerden” kaynaklandığını belirtti. Abaoğlu ayrıca, “psikolojik suiistimal”, “duygusal taciz” ve “işyeri kanseri” gibi terimlerle de anıldığını ekledi.

MOBBİNGDE İŞYERİNİN GENEL ATMOSFERİ DE ÖNEMLİ

Mobbingin zararlarına değinen Abaoğlu, ‘‘Mobbingin, sadece hedef alınan kişi üzerinde değil, aynı zamanda işyerinin genel atmosferi ve verimliliği üzerinde de olumsuz etkileri var. Mobbinge maruz kalan çalışanlar stres, anksiyete, depresyon ve hatta fiziksel sağlık sorunları yaşayabiliyor.” dedi. Abaoğlu, bu durumun, çalışanların motivasyonunu ve iş performansını düşürebileceğini ve işyeri verimliliğini olumsuz etkileyebileceğini de söyledi.

Mobbingin sadece hedef alınan kişi üzerinde değil, aynı zamanda işyerinin genel atmosferi ve verimliliği üzerinde de “olumsuz etkileri” olduğunu vurgulayan Abaoğlu, “Mobbinge maruz kalan çalışanlar stres, anksiyete, depresyon ve hatta fiziksel sağlık sorunları yaşayabilirler. Bu durum çalışanların motivasyonunu ve iş performansını düşürebilir dolayısıyla işyeri verimliliğini olumsuz etkileyebilir ayrıca kişiler arası iletişimde zedeleneceğinden dolayı işyerlerinde ve kurumlarda bu zedelenme sonrasında bireysel ilişkler ve birliktelik ruhuda bozularak iş verimiliği azalır.’’ dedi.

“POLİTİKA VE PROSEDÜRLER GELİŞTİRİLMELİ”

Abaoğlu, mobbinge karşı mücadelenin ve sağlıklı bir çalışma ortamının oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı. Bu sürecin, işverenlerin ve çalışanların birlikte hareket etmesini İşverenlerin, mobbingi önlemek ve durdurmak için “politika ve prosedürler geliştirmeleri” ve çalışanlara eğitim ve destek sağlamaları gerektiğini ifade eden Abaoğlu, ‘‘Mobbingle mücadele etmek, işyerlerinde sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmanın temel bir parçasıdır. Bu işverenlerin ve çalışanların birlikte hareket etmesini gerektirir. İşverenler mobbingi önlemek ve durdurmak için politika ve prosedürler geliştirmeli ve çalışanlara eğitim ve destek sağlamalıdır. Çalışanlar ise birbirlerine saygı ve empatiyle yaklaşmalı, mobbinge karşı sessiz kalmamalı ve gerektiğinde birbirlerine destek olmalıdır.’’ şeklinde konuştu.

“Mobbingin önlenmesinde en önemli faktörlerden birinin işyerinde sağlıklı iletişim ve saygı kültürünün oluşturulması” olduğunu vurgulayan Abaoğlu, “iletişim kanallarının açık olması”, “fikirlerin serbestçe paylaşılması” ve “çatışmaların sağlıklı bir şekilde çözülmesinin” önemli adımlar olduğunu ifade etti. Mobbing Farkındalığı Haftası’nın, bu konuda farkındalık oluşturmak ve toplumu harekete geçirmek adına büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Abaoğlu, bu haftanın mobbinge karşı mücadelede bir dönüm noktası olabileceğini ifade ederek, toplumun her kesimine mobbingin zararları ve önlenmesi için yapılabilecekler konusunda bilinçlenme çağrısı yaptı.

ADİL, DESTEKLEYİCİ VE VERİMLİ İŞYERLERİ OLUŞTURMAK ÖNEMLİ BİR ADIM

Abaoğlu, mobbingin zararlarına dikkat çekerek ve mobbingle mücadeleyi ön plana çıkararak, daha adil, destekleyici ve verimli işyerleri oluşturmanın önemli bir adım olduğunu vurguladı. Tüm çalışanlara “haklarının daima korunduğu, sağlıklı iletişimin olduğu mutlu bir çalışma hayatı” diledi.

Abaoğlu, mobbing farkındalığının artırılması gerektiğini ve toplumun her kesimine bu konuda görev düştüğünü ifade etti. ‘‘Mobbing Farkındalık Haftası”, işyerlerinde sağlıklı bir iletişim ve saygı kültürünün önemini hatırlatmak için bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.’’ ifadelerini kullandı. Ayrıca, ruhsal ve bedensel sıkıntılar yaşayan herkesin profesyonel destek alması gerektiğini vurguladı.

Abaoğlu tüm çalışanlara haklarının bilincinde olmaları gerektiğini ve mobbing gibi durumlarla karşılaştıklarında kendi haklarını aramaları gerektiğini de belirtti. Ayrıca, ruhsal ve bedensel sıkıntılar yaşayan herkesin profesyonel destek alması gerektiğine vurgu yaptı.

Muhabir: Haber Merkezi