NASA ve ESA Astronomları, Samanyolu Galaksisinde senkronize hareket eden 6 gezegenli bir Güneş Sistemi keşfetti.

Amerika Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronamları, Samanyolu Galaksisi'nde 6 gezegenin senkronize bir şekilde hareket ettiği bir güneş sistemi keşfetti. Bu özel güneş sistemi, milyarlarca yıldır dış etmenlere maruz kalmadan var olmayı başarmış ve tam anlamıyla senkronize bir hareketle işliyor.

“ DÜNYA'YA 100 IŞIK YILI UZAKLIKTA BULUNUYOR”

Keşif için NASA'nın Geçiş Halindeki Öte Gezegen Araştırma Uydusu (TESS) ve Avrupa Uzay Ajansı'nın CHEOPS Teleskobu kullanıldı. Samanyolu Galaksisi içinde, Dünya'ya 100 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu güneş sistemi, içerisinde yer alan gezegenlerin yörüngelerinde senkronize bir hareket sergiliyor.

En içteki gezegen, en yakın komşusunun her iki yörüngesine karşılık üç yörünge tamamlıyor. Bu senkronizasyon, diğer gezegenler için de geçerli, bu nedenle tüm gezegenler aynı senkronize hareketle yörüngelerini tamamlıyor.

"HER 100 SİSTEMDEN BİRİ SENKRONİZE HAREKETİ KORUYOR"

Araştırmacılar, bu sistemde yaşam olmadığını tahmin ediyor, çünkü hiçbir gezegen sistemin güneşine yaşanabilir bir uzaklıkta değil. HD 110067 adlı güneşin başka gezegenlere ev sahipliği yapma olasılığını değerlendiren araştırmacılar, keşfedilen gezegenlerin güneş etrafındaki bir tam turunun 9 ile 54 gün arasında değiştiğini belirtti.

Araştırmacılar, tüm sistemlerin senkronize bir şekilde oluştuğunu, ancak göktaşları gibi dış etmenlerin gezegenlerin hareketlerini değiştirdiğini tahmin ediyor. Ancak her 100 sistemden 1'inin senkronize hareketi koruduğunu belirtiyorlar.

Araştırmanın yazarlarından Enric Palle, senkronize hareket eden yaklaşık 50 güneş sistemi keşfedildiğini ancak hiçbirinin HD 110067 kadar çok gezegene sahip olmadığını ifade etti. Keşif sonuçları Nature dergisinde yayımlandı.

Kaynak: Anadolu Ajansı