AKM'de gerçekleştirilen törene müzik ve gastronomi sektörlerinin temsilcileri ile basın mensupları katıldı.

Bakanlık olarak telif hakları alanındaki çalışmalarda temel hedeflerinin Türkiye'nin kültürel ve ekonomik gelişimine katkı sunmak olduğunu dile getiren Ersoy, "İyi işleyen bir telif hakkı sisteminden söz edebilmek için hak sahipleri, kullanıcılar ve toplumun geneli arasında, hakkaniyetli ve uyumlu bir menfaat dengesinin bütün unsurlarıyla tesis edilmesi elzemdir. Bu dengenin sağlanmasında, telif hakkı sahiplerini temsil eden meslek birliklerini vazgeçilmez paydaşlarımız olarak görüyoruz. Zira sizlerin de malumudur ki sanatçıların bireysel çabalarıyla kendi haklarını takip edemeyeceği alanların olması toplu lisans sistemini doğurmuştur." dedi.

Bakan Ersoy, müzik sektörü meslek birliklerinin bu sistemin en köklü ve güçlü aktörleri olarak binlerce hak sahibini, milyonlarca şarkı ve on binlerce kullanıcıyı bir araya getirerek telif sisteminin işlemesini sağladığını, bu sayede hak sahiplerinin telif gelirine ulaşabildiğini, kullanıcıların ise dünya müzik repertuvarından yararlanma hakkını elde ettiğini kaydetti.

"Konaklama tesislerinde müzik lisans belgesi uygulamasını başlattık"
Türkiye'de toplu lisanslama sisteminin 42 yıllık bir geçmişe sahip olduğuna dikkati çeken Ersoy, şu bilgileri verdi:

ABB'den öğrencilere servis desteği ABB'den öğrencilere servis desteği

"Ancak böylesi uzun bir süreye rağmen özellikle otel, restoran, kafe gibi halka açık yerlerin lisanslanmasındaki anlaşmazlıklar, çeşitli nedenlerle bugüne kadar çözülememiştir. Biz, bu anlaşmazlıkları gidermek ve koruma-kullanma dengesine dayanan bir telif hakları sistemini tesis etmek için 2023 yılında önemli bir adım attık. Müzik meslek birliklerimiz MESAM, MSG, MÜYAP, MÜYORBİR, MÜZİKBİR, MÜYABİR, TSMB ve konaklama tesislerini temsilen TÜROFED ve TUROB ile işbirliği içerisinde, konaklama tesislerinde müzik lisans belgesi uygulamasını başlattık. Bu işbirliği, her iki taraf için de son derece olumlu sonuçlara hızlı şekilde ulaşmamızı sağlamıştır."

Mehmet Nuri Ersoy, uygulama kapsamında konaklama tesislerinin indirimli bedellerle, eşit koşullarda, tek noktadan kolay bir şekilde müzik lisansına ulaşabilmelerinin sağlandığını vurgulayarak, "Lisanslama sisteminin bu şekilde tabana yayılması ise eser sahibi ve sanatçıların elde ettiği telif gelirinde ciddi bir artışı beraberinde getirmiştir. Son iki yıldaki bu artış yüzde 345 gibi rekor bir seviyeye ulaşmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Anadolu Ajansı