Bayraktar, ülkemizin dört bir yanından Ziraat Odaları aracılığıyla alınan verilerle yapılan analizleri paylaştı.
2024 yılı üretici-market fiyatları
2024 yılı boyunca marketlerde izlenen 41 üründen 40'ında fiyat artışı, yalnızca bir üründe fiyat düşüşü görüldü. Market fiyatlarında en fazla artış gösteren ürün beyaz lahana olurken, üreticide mandalina, en fazla düşüş ise patateste yaşandı. Beyaz lahanadaki fiyat artışı yüzde 179,1 ile en yüksek seviyeye ulaşırken, patateste fiyat düşüşü yüzde 16 oldu.
Aralık ayı üretici-market fiyat değişimleri
Aralık ayında üretici ve market arasındaki en yüksek fiyat farkı, yüzde 312,3 ile limonda görüldü. Limon, patates, portakal ve havuçta fiyat farkları dikkat çekerken, market fiyatları üretici fiyatlarının çok üzerinde gerçekleşti. Üreticide limon 7 TL'den 30 TL'ye, patates ise 4 TL'den 18 TL'ye yükseldi.
Aralık ayı girdi fiyatları
Aralık ayında girdi fiyatlarında da artış yaşandı. Amonyum nitrat, ÜRE gübresi, DAP gübresi gibi temel gübrelerde fiyat artışı gözlemlenirken, yıllık bazda da tarım ilaçları ve enerji fiyatlarında önemli yükselişler kaydedildi. Elektrik fiyatları yıllık bazda yüzde 30,4 oranında artarken, mazot fiyatları da yıllık yüzde 18 oranında yükseldi.
Girdi fiyatlarındaki artışlar ve tarımsal üretim
Girdi fiyatlarının artması, özellikle gübre ve yem fiyatlarında üreticilerin maliyetlerini artırarak üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Bayraktar, patates üreticilerinin yüksek rekolteye rağmen, fiyatların düşmesinin ve tüccarların alım yapmamasının, devreye devlet alımının girmesini gerekli kıldığını belirtti.
TZOB Başkanı, tarımda karşılaşılan bu zorluklara karşı çözüm önerilerinde bulunarak, devletin üreticinin yanında durması gerektiğini vurguladı.