Peyzaj mimarı Ece Gürel, İstanbul'daki Belgrad Ormanı'nda kaybolduktan 4 gün sonra bilinci kapalı halde bulunmuştu. 36 yaşındaki mimar, hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Ece Gürel'in yaşamını yitirmesinden sonra sosyal medyada pek çok fikir ortaya atıldı.
Sosyal medyada yapılan paylaşımlara göre Gürel'in zehirlenmiş olabileceği ihtimali ortaya atıldı. Yapılan otopsinin ön raporuna göre ise Ece Gürel'in hipotermiye bağlı organ yetmezliğinden hayatını kaybettiği ifade edildi.
Peki, hipotermi nedir? Ece Gürel hipotermiden mi yaşamını yitirdi?
Hipotermi nedir?
Hipotermi, vücut sıcaklığının normalin altına (genelde 35°C'nin altına) düşmesidir. Bu durum, vücut ısısının üretilenden daha hızlı kaybedilmesiyle oluşur.
Hipoterminin belirtileri nelerdir?
Hipoterminin ilk aşamalarında titreme, yorgunluk, uyuşukluk ve konuşmada yavaşlama belirtileri görülüyor. Vücut sıcaklığı düştükçe zihinsel bulanıklık, nabız yavaşlaması ve bilinç kaybı gibi daha ciddi semptomlar meydana geliyor.
Herhangi bir hipotermi şüphesinde ne yapılmalı?
Hipotermi şüphesi olan kişilerin hızlı şekilde sıcak bir ortama alınmalı, varsa ıslak kıyafetler çıkarılmalı ve battaniyelerle sarılarak vücut sıcaklığı kademeli olarak yükseltilmeli. Sıcak içeceklerin verilmesinin faydalı olabileceği fakat alkol ve kafein içeren içeceklerden kaçınılması gerektiği vurgulanıyor.
Ece Gürel zehirlendi mi?
Sosyal medyada dolaşan ve hakkında çok konuşulan bir diğer iddia ise Gürel'in zehirlenmiş olma ihtimali. Genç mimarın kaybolduğu sırada zehirli veya halüsinatif etkiye sahip bitkileri tükettiği iddia edilenler arasında.
Türkiye'de zehirli ve halüsinatif etkiye sahip bitkiler hangisi?
Adamotu (Mandragora officinarum)
- Halüsinatif etkisiyle bilinir.
- Zehirli alkaloidler (skopolamin, atropin) içerir.
Şeytan Elması (Datura stramonium)
- Halüsinasyon, aşırı uyarılma ve zehirlenme yapabilir.
- Halk arasında "boru çiçeği" olarak da bilinir.
Banotu (Hyoscyamus niger)
- İçerdiği skopolamin ve hiyosiyamin nedeniyle halüsinasyon ve zehirlenme etkisi yapar.
Haşhaş (Papaver somniferum)
- Tıbbi amaçlarla kullanılsa da aşırı dozda alınması halüsinasyonlara ve bağımlılığa yol açabilir.
Delibal (Rhododendron Honey)
- Karadeniz bölgesinde yetişen orman gülü (Rhododendron) bitkisinin balında bulunan grayanotoksin nedeniyle halüsinatif etki gösterebilir.