Bursa’dan Sivas’a taşınan Çiğdem Akkaya Yener’in 5 yaşındaki tekir cinsi kedisi Paşa, şehir değişikliğinin ardından strese girerek depresyon belirtileri göstermeye başladı. Geceleri bağıran ve çevreye zarar veren Paşa, veteriner hekim kontrolünde verilen antidepresan tedavisiyle sağlığına kavuştu.
Şehir değişikliği kediyi strese soktu
Bir yıl önce Sivas’a ailesinin yanına taşınan Yener’in kedisi Paşa, yeni ortama uyum sağlamakta zorlandı. Evde huzursuz davranışlar sergileyen kedi, özellikle geceleri sürekli miyavlamaya ve eşyalara zarar vermeye başladı. Bunun üzerine Yener, 5 ay önce Uzman Veteriner Hekim İbrahim Özmen’e başvurdu. Yapılan muayenede Paşa’nın şehir değişikliği nedeniyle strese girdiği ve depresyon belirtileri gösterdiği tespit edildi.
Veteriner hekim Özmen, kontrollü şekilde antidepresan tedavisine başladı. İlaçlara olumlu yanıt veren Paşa, kısa sürede toparlanarak eski sağlığına kavuştu.
“Düzeni bozulan kedi strese giriyor”
Evcil hayvanlarda stresin ciddi sonuçlar doğurabileceğini belirten Veteriner Hekim Özmen, şunları söyledi:
“Evcil hayvanların kendilerine özgü düzenleri var. Mama ve su kaplarının değişmesi, evdeki misafirler, kum kabı ya da çevresel faktörler onların düzenini bozabiliyor. Bu da stres ve depresyona yol açıyor. Strese giren kediler, eşyalara zarar verebilir, tüy dökebilir, idrar sorunları yaşayabilir ya da agresif davranışlar sergileyebilir. Son dönemde depresyon şikayetleri arttı. Geçtiğimiz yaz kliniğe başvuran kedilerin yaklaşık yüzde 15’i stres ve depresyon belirtileri gösteriyordu. Bu durum tedavi edilmezse bağışıklık sistemini zayıflatıp ciddi hastalıklara yol açabiliyor.”
“Antidepresan sonrası yaşam kalitemiz arttı”
Kedisi Paşa’nın sağlığına kavuşmasından mutluluk duyduğunu belirten Çiğdem Akkaya Yener ise şunları ifade etti:
“Uzun süre geceleri bağırma sorunuyla uğraştık. Yapılan tetkiklerde fiziksel bir sorun çıkmadı. Veterinerimizin önerisiyle antidepresan tedavisine başladık. Bu tedavi sonrası hem kedim hem de benim yaşam kalitem arttı. Artık geceleri rahat uyuyabiliyoruz.”