İstanbul Aile Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Üner Karabıyık, konferansta yaptığı konuşmada, ailenin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Evliliklerle ilgili istatistikler paylaşan Karabıyık, son yıllarda artan boşanmaların nedenlerini sıraladı.
Evlilikleri artırmak için öncelikle aileyi sorunun kaynağı olarak gösteren yayınlara son verilmesi gerektiğini belirten Karabıyık, saha araştırmalarıyla ailenin çözüm merkezi, güven ve huzur kaynağı olduğunun ortaya konulduğunu dile getirdi.
Karabıyık, geciktirilmiş annelik sendromu nedeniyle hem kadınların sağlığının hem de doğurganlık ve çocuk sağlığının risk altında olduğunu belirterek, ileri yaş gebeliklerinde otizmin arttığının gözlemlendiğini ifade etti.
25 ilde 4 bin 202 kişilik anket gerçekleştirildi
Yakın zamanda İstanbul'da düzenlenen Büyükşehirde Aile Olmak Çalıştayı'nın sonuç bildirgesini paylaşan Karabıyık, bildirgede yer alan, 25 ilde 4 bin 202 kişiyle yapılan anket çalışmasının sonuçlarını da açıkladı.
Çalışmada, aileyi huzur, mutluluk ve güvenin merkezi olarak gören bireylerin bu algısının komşuluk, şehir ve ülke düzeyine geçtikçe azaldığının tespit edildiğini söyleyen Karabıyık, büyükşehirde yaşamanın aile yapısına etkisi konusundaki görüşlerin farklılık gösterdiğini, ekonomik sorunların aile içindeki başlıca problem olduğunun ortaya çıktığını dile getirdi.
Karabıyık, anne babalarda ekran bağımlılığı arttıkça çocuklarda kaygı seviyesinin arttığını saha çalışmalarıyla ortaya koyduklarını söyledi.
Ankete katılanların medyadaki içeriklere ve dijital bağımlılığa vurgu yaptığını bildiren Karabıyık, araştırmada dijital medyanın toplumsal değerleri aşındırdığına yönelik kaygıların öne çıktığını aktardı. Karabıyık, araştırmaya göre, gençlerin evlilik ve çocuk sahibi olma konusundaki çekincelerinin ekonomik ve sosyal sebeplere dayandığını kaydetti.
Ankete göre, toplumda kendini "güvende hissedenler" ve "kaygılılar" olmak üzere iki küme ortaya çıktığını belirten Karabıyık, "Kendini güvende hissedenler aileyi güven, huzur ve mutluluk kaynağı olarak görüyor. Bu oran yüzde 57,4'tür. Kaygılılar ise 42,8'dir." diye konuştu.
18-24 yaş grubunda evli olan erkeklerin yüzde 73'ü, kadınların ise yüzde 64'ünün güvende hissedenler kümesinde yer aldığını söyleyen Karabıyık, "Genç veya erken evlenenler kendilerini daha çok güvende hissediyor. Evli olmayanlar daha fazla kaygılılar." dedi.