Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası eski başekonomisti Kara, konuyla ilgili sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı yazılı açıklamada bu kısıtlamaların kaçak altın ithalatını artırdığı gibi mücevher ithalatını da yükselterek, döviz çıkışını durdurma hedefinin pek gerçekleşmediğini ifade etti.
Kara’ya göre, altın ithalatına kota uygulamasının birkaç olumsuz sonucu bulunuyor. Bunlar arasında, verilerin doğru okunmasını zorlaştıran unsurlar da bulunuyor:
Tüketim malı ithalatı yanlış görünme riski: Mücevher ithalatının, tüketim malı olarak sınıflandırılmasi, gerçek tüketim malı ithalatını olduğundan yüksek gösteriyor.
Yüksek iç harcama izlenimi: Mücevher talebine dayalı olarak, yurt içi ciro ve kredi kartı harcamaları olduğundan yüksek gözüküyor.
Verilerin sağlığını bozma: Net hata noksan kaleminde ciddi bir çıkışa yol açarak, ödemeler dengesi verilerinin güvenilirliğini zedeliyor.
Kara, yaptığı açıklamada ayrıca ; altın ithalatına kota uygulamasının, faiz indirimleri ve ekonomik dengeleme süreçlerinin iletişimini zorlaştırdığını, aynı zamanda ekonomik güven kazanımını geciktirdiğini belirtti.