Alman basınında yer alan haberlere göre, Almanya Başbakanı Friedrich Merz ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Karadağ'da düzenlenen Avrupa Birliği-Batı Balkanlar Zirvesi kapsamında bir araya geldi. Görüşmede, aylardır ilerleme sağlanamayan FCAS Projesi'nin geleceği ele alındı. Tarafların, Avrupa savunma sanayisinin en iddialı projelerinden biri olarak görülen girişimi sonlandırma konusunda uzlaşmaya vardığı belirtildi.

Askeri ihtiyaçlar ve sanayi rekabeti süreci kilitledi

2040 yılından itibaren Fransa'nın Rafale, Almanya ve İspanya'nın ise Eurofighter savaş uçaklarının yerini alması planlanan FCAS Projesi, yeni nesil savaş uçağının yanı sıra insansız hava araçlarından oluşan entegre bir muharebe sistemi geliştirmeyi hedefliyordu. Ancak teknoloji paylaşımı, patent hakları, liderlik yapısı ve üretim sorumlulukları konusunda yaşanan anlaşmazlıklar sürecin önündeki en büyük engellerden biri oldu.

Uluslararası Operasyonla Dev Siber Tehdit Ortadan Kaldırıldı
Uluslararası Operasyonla Dev Siber Tehdit Ortadan Kaldırıldı
İçeriği Görüntüle

Özellikle Airbus ile Dassault Aviation arasında uzun süredir devam eden fikir ayrılıklarının giderilememesi dikkat çekti. Bunun yanı sıra Fransa'nın nükleer silah taşıyabilen ve uçak gemilerine uyumlu bir savaş uçağı talep etmesi, Almanya'nın ise bu tür özelliklere ihtiyaç duymadığını savunması iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarını daha da derinleştirdi.

Avrupa savunmasında yeni arayışlar başladı

FCAS Projesi'nde yaşanan belirsizlikler nedeniyle Avrupa ülkeleri alternatif savunma çözümlerine yönelmeye başladı. Birçok ülkenin mevcut ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ABD yapımı F-35 savaş uçaklarına ilgi göstermeyi sürdürdüğü belirtiliyor.

Alman basınında yer alan değerlendirmelere göre, bundan sonraki süreçte Fransa'nın Dassault Aviation öncülüğünde Rafale'nin yeni nesil versiyonu üzerinde çalışması bekleniyor. Airbus'ın ise İsveçli Saab ile iş birliği yapabileceği veya İngiltere, Japonya ve İtalya'nın ortak yürüttüğü Küresel Muharip Hava Programı'na (GCAP) dahil olabileceği ifade ediliyor. Uzmanlar, FCAS'ın sona ermesinin Avrupa'nın ortak savunma projelerinde karşılaştığı yapısal sorunları bir kez daha ortaya koyduğunu değerlendiriyor.

Kaynak: AA