Kavaklıderem Derneği’nin olağanüstü toplanan Yönetim Kurulu, bölgenin hızla kuruduğu ve Ankara’nın en yeşil bölgesinde neredeyse gölgesine sığınılacak ağaç kalmadığı gözlemini ifade eden bir dilekçeyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a gitti. Kavaklıderem Derneği Başkanı Halil Yurtkuran, Ankara Belediye Başkanına gönderdikleri dilekçede, semtin eski ağaç yapısına kavuşturulmasını istedi.
Dernek Başkanı Halil Yurtkuran, bölgedeki ağaç popülasyonunun giderek kaybolmasının çok üzücü olduğunu dile getirdi. Yurtkuran, “Başvurumuzdan sonra Mansur Yavaş Başkan konuyla hemen ilgilendi. Büyükşehir Belediyesinden gelen uzmanlarla da görüştük. Öğrendiğimize göre Bahçelievler, Emek ve Aydınlıkevler semtlerinde de çok sayıda ağaç kaybı yaşanmış. Tüm Ankara için seferberlik ilan
ediyoruz. Çevre Bakanlığının Koruma Kurulu kararları gerekçe gösterilerek köküne bile dokunulamayan ömrünü tamamlamış ağaçlarımızın yerine yeni ağaçlar dikilmesini istiyoruz. Boşalan yüzlerce ağaç parseli var. Kimi parsellerin üzerinin beton ile kapatıldığını gördük. Daha önce ömrünü tamamlamış kaç ağaç parselini, döşenen yaya kaldırımlarının altında kaybettik bilemiyoruz. Kavaklıdere Bölgesi’nin ağaç dikimi için pilot bölge ilan edilmesini istiyoruz” dedi.
KENT KONSEYİ DEVREDE
Öte yandan Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, Meclis Genel Sekreteri ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Nilgül Karadeniz, Gazi Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Görevlisi ve Meclis YK Üyesi Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer, Kavaklıderem Derneği’ndeki toplantılara katıldı ve dernek yöneticileri tarafından bilgilendirildi. Ardından bölgede inceleme gerçekleştirildi. Ömer Şan, Kavaklıderem Derneğinin feryadını duyduklarını ve ömrünü tamamlayan veya herhangi bir nedenle kesimi yapılmış ağaçların yerlerine yenilerinin dikilmesi için Kavaklıderem Derneği öncülüğünde ve Prof.Dr. Nilgün Görer Tamer’in planmasında, Ankara Kent Konseyinde ‘Kapımdaki Doğa’ başlıklı bir Çalıştay düzenleyeceklerini dile getirdi. Yıllardır el atılmayan sokak ağaçlarının giderek yok olması sorununa dikkat çekeceklerini belirtti.
Prof. Dr. Nilgül Karadeniz ise çevre sorununun tüm Ankara’yı ilgilendirdiğini, Nilgün Görer Tamer’in
Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi ortak çalışmasıyla hazırladığı ‘Kapımdaki Doğa Çalıştayı’na diğer semt derneklerinin de davet edilerek tüm Ankara’nın bu konuda duyarlı olmasının sağlanmasında yarar olduğunu söyledi. ‘Kapımdaki Doğa Çalıştayı’ ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Nilgün Görer Tamer, ağaçlara yerleştirilen karekod ile ağacın özelliğinin ve ekosisteme ne kadar değer kattığının öğrenilebileceğini, iklim dirençli yerleşimler için sokak ağaçların önemini anlatmaya çalışacaklarını kaydetti.
Kuruyan ağaçlardan boşalan parsellerin beton dökülerek kapatılmasının ve yerlerinin yok edilmesinin
kabullenilemez olduğunu ve Ankara’nın aynı zamanda ‘Yeşilin de Başkenti’ olması gerektiğini belirten,
Ankara Kent Konseyi Çevre ve İklim Meclisi Başkanı Ömer Şan, Başkent sokaklarındaki ağaç
varlıklarının korunması açısından Kavaklıderem Derneğinin başlattığı, ‘ağaçlarımızı geri istiyoruz’
kampanyasını yürekten desteklediklerini söyledi.
Kavaklıderem Derneği Yönetim Kurulu ile ABB ve ANFA Genel Müdürlüğü ekiplerinden oluşan heyet,
Kavaklıdere bölgesindeki cadde ve sokaklarda inceleme yaparak hayvan heykeline dönüştürülen
kurumuş anıt ağaçlar ile kesilerek, dipleri betonla kapatılmış ağaçlarla ilgili inceleme gezisi yaptı.