Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (Türk-İş) her ay düzenli olarak açıkladığı açlık ve yoksulluk verilerine göre, 2025 Eylül ayı araştırmasında yer alan açlık ve yoksulluk sınırları belirledi.
Buna göre, bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti ise 36 bin 305 lira oldu. Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması 27 bin 970 lira 50 kuruş olarak, gıda harcamasıyla beraber giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu olan diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise 91 bin 109 lira 11 kuruş olarak kaydedildi.
Mutfak enflasyonunda büyük değişim
Türk-İş yaptığı araştırmada, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 3.17 olduğunu bildirdi.
4 kişilik bir ailenin açlık sınırı geçen yılın Eylül ayında 19 bin 830 lira 73 kuruş olan harcamanın bu sene 27 bin 970 lira 50 kuruş lira olarak kaydedildi.
Yine 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise geçe sene Eylül ayında 64 bin 595 lira 21 kuruş lira olurken bu senenin Eylül ayında 91 bin 109 lira 11 kuruş lira olduğu görüldü.
Asgari yaşam için harcama tutarları arasındaki uçurum artıyor
Türk-İş tarafından yapılan açıklamada, "Elde edilen gelir ile insan onuru ve değeri ile bağdaşacak asgari bir yaşam sürmesi için gerekli olan harcama tutarı arasında oluşan fark bu ay yine artış göstermiştir. Sabit gelirli çalışanın ve emeklinin bütçesinde oluşan bu fark yaşam şartlarını daha da ağırlaştırıyor. Asgari ücretli bekâr bir çalışanın bütçesinde geçen aya göre 1.323 liralık bir fark daha oluştu. Diğer bir ifadeyle yılın dokuzuncu ayı itibariyle bir kişinin yaşama maliyeti ile asgari ücret arasındaki fark 14.201 liraya ulaştı." ifadelerine yer verildi.
Türk-İş'in 2025 Eylül ayı için hazırladığı araştırmanın tamamına buradan ulaşılabiliyor.