Bu sene hedef ülke belirlenmesi çalışmalarının ilk aşaması olarak, Ticaret Bakanlığının yürüttüğü Uzak Ülkeler ve İslam İşbirliği Teşkilatı Üyeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejileri çerçevesinde, belirlenen ülkelere yönelik ihracatın geliştirilmesi çalışması yürütülüyor. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Bu doğrultuda, 2025 yılı için başlatılan hedef ülkelerin belirlenmesi çalışmalarımızın ilk aşamasında, halihazırda Bakanlığımızca yürütülen Uzak Ülkeler ve İslam İşbirliği Teşkilatı Üyeleri ile İhracatı Geliştirme Stratejilerimiz çerçevesinde tespit edilen ülkelere yönelik ihracatın geliştirilmesi odaklı faaliyetlerin etkisinin izlenebilmesi ve listemizde sadece asgari düzeyde değişiklik yapılması amacıyla bu Stratejiler kapsamındaki 35 ülkenin tamamı, 2024 yılında olduğu gibi, 2025 yılında da ihracatta hedef ülkeler listesine alınmış bulunmaktadır." denildi.
55 ülke belirlendi
İhracatta 2025 için "Hedef Ülkeler" arasında yer lan isimler belli oldu. Bakanlık, değerlendirmeler sonucunda belirlediği ülkeler hakkında bilgi verdi. "Tüm değerlendirmeler sonucunda, Ticaret Bakanlığımızca yürütülen 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde ilave destek uygulanmak üzere belirlenen 55 ülke şunlardır:
Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık, Bosna Hersek, Brezilya, Cezayir, Çekya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Etiyopya, Fas, Fildişi Sahili, Filipinler, Fransa, Gana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, Irak, İspanya, İtalya, Japonya, Kamboçya, Kanada, Katar, Kenya, Kolombiya, Kuveyt, Libya, Malezya, Meksika, Mısır, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Peru, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Şili, Tanzanya, Tayland, Tunus, Umman, Ürdün, Venezuela ve Vietnam." olarak belirlendi.
2025 yılı için ihracatta hedef ülkeler listesine 2 yeni ülke dahil edildi
Hedef ülkelerin belirlenmesinde siyasi küresel ve ekonomik konjoktür dikkate alındı. "Hedef ülkeler belirlenirken, her yıl olduğu gibi 2025 yılında da küresel siyasi ve ekonomik konjonktür dikkate alınarak, geleneksel pazarlarımızdaki muhtemel daralmanın ihracatımıza etkilerinin azaltılması ve alternatif pazarlara ihracatımızın arttırılması hedefleri doğrultusunda firmalarımızın yönlendirilebileceği farklı hedef pazarların tespit edilmesi amacıyla Makroekonomik Göstergeler, Büyüme-Pay Matrisi ve Pazar Çeşitlendirmesi Analizleri temel alınarak çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalarda, IMF World Economic Outlook ve TradeMap Veritabanları kullanılarak pandemi öncesi ve sonrası dönemi kapsayacak şekilde 2019-2025 Dönemi GSYİH değişimi, dünya GSYİH'sinden alınan pay, dünya ithalatından alınan pay, dışa açıklık endeksi (İthalat/GSYİH), enerji dışı ithalat, Türkiye'nin ülkeye ihracatı ve pazar payı ile hedef ülkelerin başlıca tedarikçileri gibi göstergeler üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir." denildi.
İhracatın yönlendirilebileceği pazarlar dikkatle seçildi
İhracatların yönlendirebileceği pazarların. arandığına vurgu yapılan açıklamada, "Söz konusu çalışmada ayrıca, önceki yıllarda hedef ülkeler listemizde yer alan, ancak yapılan analizler neticesinde, göstergeleri dikkati çeker şekilde bozulan ülkelerin yerine ihracatçılarımızın yönlendirilebileceği pazarların seçilmesine odaklanılmış ve ayrıca ihracatçılarımızdan gelen talepler de dikkate alınmıştır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur." ifadeleri kullanıldı.